V-ati intrebat vreodata de ce multe cupluri aleg sa-si exprime resentimentele in arena sexuala? Cercetarile arata ca, dintre toate genurile de relatii umane, casnicia produce cele mai intense reactii emotionale, mai ales furie. Cand furia intra in scena, apar problemele, fiindca, daca sunteti la fel ca majoritatea oamenilor, nu stiti cum sa va comunicati furia in mod constructiv.
Majoritatea oamenilor isi transpun in act mania, care e provocatoare - ea atrage de obicei razbunarea sau represaliile. Razbunarea si depresiile sunt raspunsuri comportamentale ("Ma voi razbuna pentru ce mi-ai facut"). Scopul este sa-l lovesti pe celalalt acolo unde il doare. Si, ati ghicit, viata sexuala este un punct foarte sensibil.
Jocurile barbatilor in razboiul sexului
Rareori barbatii refuza relatiile sexuale ca mod de a se razbuna pe sotiile lor. (Chiar daca ar vrea sa o faca, trebuie sa se lupte cu 300 de milioane de spermatozoizi care isi cer drepturile.) Asadar, cum se razbuna majoritatea barbatilor pe sotiile lor?
Stim ca femeile sufera si se infurie atunci cand nevoile lor intime sunt neglijate.
Barbatii se infurie si sunt gata sa se razbune cand nu le este satisfacuta nevoia de a fi recunoscuti si apreciati. Sotia, vazand ca sotul nu ii satisface nevoile emotionale sau sexuale, incepe sa ii critice comportamentul. Astfel, sotul e afectat, pentru ca nevoia sa de a fi apreciat si recunoscut nu e luata in seama.
(...) atunci cand barbatii sunt criticati de sotiile lor, se intampla doua lucruri: 1) Isi pierd motivatia de a le oferi sotiilor ceea ce isi doresc ele (preludiu, tandrete, comunicare) si 2) Cauta recunoastere in afara casniciei, de obicei sub forma unei relatii extraconjugale. Daca intrebi un barbat de ce a avut o aventura, in 99% dintre cazuri nu va fi pentru ca nu avea suficiente raporturi sexuale, ci pentru ca nu se bucura de recunoastere din partea sotiei.
Sexul - camp de lupta pentru probleme nesexuale: cum sa cititi printre randuri
Cand unul sau ambii parteneri sunt prinsi in razboiul sexului, intotdeauna banuiesc ca la origine se afla o alta problema din casnicia lor. Oricare ar fi lupta sexuala manifesta, jocurile din razboiul sexului sunt adesea expresii simbolice ale altor probleme latente, cum ar fi teama de intimitate, de dependenta, de abandon si/sau pierderea autoritatii.
Cititul printre randuri e ca decojitul unei cepe. La primul strat, descoperim ca disputele sexuale reflecta adesea probleme conjugale mai profunde, care nu au nici o legatura cu sexul. Apoi, cand dam la o parte urmatoarea foita, descoperim ca disputele aprinse pe motive sexuale sunt alimentate de rani mai profunde, din copilarie.
Preluare din cartea "Arena conjugala - solutionarea conflictelor" de Jamie Turndorf aparuta la Editura Curtea Veche.