Experienta sexuala la romani

Mai mult de jumatate (51%) din populatia tanara (15-24 de ani) a Romaniei si-a inceput viata sexuala inainte de varsta 20 de ani; chiar mai mult, 21% dintre acestia sustin...

Mai mult de jumatate (51%) din populatia tanara (15-24 de ani) a Romaniei si-a inceput viata sexuala inainte de varsta 20 de ani; chiar mai mult, 21% dintre acestia sustin ca primul contact a avut loc inainte de 16 ani. Varsta initierii sexuale variaza in functie de religie, sex si educatie, arata un studiu realizat recent de organizatia PSI Population Services Romania).

Acest studiu a cuprins intrebari referitoare la varsta primului contact sexual si folosirea metodelor contraceptive, precum si la partenerii sexuali si comportamentul sexual.

Bucurestenii (16%) sunt cel mai putin probabil sa fi inceput viata sexuala inainte de 16 ani. Peste 30% dintre tinerii barbati si-au inceput viata sexuala inainte de 16 ani, in comparatie cu femeile (8%). Cei cu un nivel de educatie mai scazut sunt mult mai probabil sa declare ca si-au inceput viata sexuala inainte de 16 ani.

Jumatate dintre persoanele intervievate au raspuns ca au avut contact sexual in cursul lunii precedente. Dintre acestia, 42% au spus ca au avut 1-2 contacte sexuale pe saptamana. Pentru a evalua nivelul de risc al comportamentului sexual, a fost examinata si natura relatiei cu partenerul. Datele sugereaza ca foarte putini dintre cei care au raspuns (5%) au avut un comportament sexual cu risc ridicat (sex cu parteneri ocazionali sau prostituate).

Chestionarul s-a referit si la metodele de contraceptie folosite la ultimul contact sexual. In cadrul esantionului total, 8% au folosit metode ineficiente. Majoritatea femeilor din mediul rural, cu un statut socio-profesional scazut, declara ca au folosit metode traditionale de contraceptie.

62% au sustinut ca au folosit o metoda moderna de contraceptie cel putin o data. Peste 70 % din barbatii din zonele urbane au declarat ca au folosit metode moderne de contraceptie. Rezultatele arata ca prezervativul este metoda cea mai populara (52%), urmate de pilulele contraceptive (26%). Alte metode moderne au fost rar incercate.

Utilizarea prezervativelor scade o data cu varsta, in timp ce pilulele anticonceptionale tind sa fie din ce in ce mai folosite. Intrebati daca intentioneaza sa foloseasca contraceptie moderna, aproximativ 20% din cei intervievati au raspuns pozitiv, iar 14% au declarat ca intentioneaza sa foloseasca o metoda de contraceptie in urmatoarele 12 luni.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod