M-am hotarat sa realizez acest material observand ca pe Sfaturi.Eva.ro si pe Forum sunt foarte multe tinere care au nedumeriri referitoare la primul contact sexual.
La ce varsta este bine sa imi incep viata sexuala? Pot ramane insarcinata la primul contact sexual? Cum trebuie sa ma comport atunci cand fac sex pentru prima oara? Trebuie sa raman toata cu cel care m-a dizvirginat? Cum trec peste dezamagirea primului contact sexual? Trebuie sa il iubesc pe cel alaturi de care decid sa imi incep viata sexuala? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile voastre, la care incerc sa ofer cele mai pertinente raspunsuri.
Primul contact sexual poate fi o experienta placuta, reprezentand inceputul unei vieti sexuale implinite, sau poate fi un esec. In acest caz, reactiile sunt diferite. Psihologul Valentina Stan explica: "Fetele sunt mai sensibile si pot dezvolta complexe si inhibitii, in timp ce baietii isi revin mai rapid. In cazul fetelor, conteaza in primul rand pregatirea emotional-afectiva. De asemenea, este indicat ca primul contact sexual sa fie cu un partener stabil".
Multe dintre voi intreaba care este varsta potrivita la care se incepe viata sexuala. Iata ce raspunde Valentina Stan, psiholog: "Deoarece oamenii sunt diferiti, nu exista un etalon catre trebuie respectat in ceea ce priveste debutul vietii sexuale. Varsta potrivita este atunci cand te simti indeajuns de pregatita atat psihic, cat si fizic, atunci cand poti trata actul sexual cu maturitate".
Trebuie sa intelegi ca decizia trebuie sa fie una personala: "o faci" atunci cand simti ca este momentul si nu trebuie sa te gandesti la ce vor spune cei din jurul tau. "Este de dorit ca inainte de a lua o decizie referitoare la debutul vietii sexuale, cei doi parteneri sa se cunoasca destul de bine. Este important sa se stabileasca limitele relatiei, ceea ce doresc sau nu doresc sa obtina unul de la celalalt", mai spune psihologul Valentina Stan.
De multe ori, lipsa de comunicare a propriilor nevoi, dorinte sau asteptari conduce la situatii neplacute. Daca relatia implica anumite elemente sau situatii pe care nu le doresti sau pentru care nu esti pregatita, este bine sa te retragi sau sa renunti la relatia respectiva.
In caz contrar, consecintele pot fi: imaturizare emotional-afectiva, lipsa de incredere in partener, sentimentul de insecuritate si de insatisfactie, schimbarea frecventa a partenerilor sau incapacitatea de constituire a unui cuplu solid.
Nu uita de contraceptie!
Din pacate, foarte multe fete, implicate intr-o relatie si dornice sa isi inceapa viata sexuala, nu vorbesc cu partenerul lor despre metodele de contraceptie. Este vital sa discutati despre contraceptie inainte de a avea raporturi sexuale! Informeaza-te, informati-va impreuna!
Afla ce mijloace contraceptive ai la dispozitie si incearca sa iti dai seama care dintre acestea sunt cele mai potrivite pentru stilul tau de viata. Pregateste-ti partenerul pentru o discutie:
- Incearca sa iti imaginezi cum ai vrea sa decurga conversatia; cu cat esti mai sincera si mai calma, cu atat partenerul tau se va simti mai in largul sau;
- Stabileste si repeta replicile tale de inceput si gandeste-te la niste raspunsuri posibile pentru obiectiile pe care partenerul le-ar putea avea;
- Stabileste o data si un loc care sa va convina amandurora, unde puteti avea intimitate, si nu exista riscul sa fiti intrerupti;
- Discutati despre cum sexul protejat inseamna sex placut. Vorbind despre asta, nu ar trebui sa dauneze relatiei pe care o aveti, dar, in lipsa de aceste conversatii, viata voastra ar putea fi afectata pentru totdeauna, daca ramai insarcinata sau te infectezi cu sifilis, gonoree, chlamydia, SIDA sau alta boala cu transmitere sexuala.