La ce varsta este bine sa imi incep viata sexuala? Pot ramane insarcinata la primul contact sexual? Cum trebuie sa ma comport atunci cand fac sex pentru prima oara? Trebuie sa raman toata cu cel care m-a dizvirginat? Cum trec peste dezamagirea primului contact sexual? Trebuie sa il iubesc pe cel alaturi de care decid sa imi incep viata sexuala? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile voastre, la care incerc sa ofer cele mai pertinente raspunsuri.
Primul contact sexual poate fi o experienta placuta, reprezentand inceputul unei vieti sexuale implinite, sau poate fi un esec. In acest caz, reactiile sunt diferite. Psihologul Valentina Stan explica: "Fetele sunt mai sensibile si pot dezvolta complexe si inhibitii, in timp ce baietii isi revin mai rapid. In cazul fetelor, conteaza in primul rand pregatirea emotional-afectiva. De asemenea, este indicat ca primul contact sexual sa fie cu un partener stabil".
Multe dintre voi intreaba care este varsta potrivita la care se incepe viata sexuala. Iata ce raspunde Valentina Stan, psiholog: "Deoarece oamenii sunt diferiti, nu exista un etalon catre trebuie respectat in ceea ce priveste debutul vietii sexuale. Varsta potrivita este atunci cand te simti indeajuns de pregatita atat psihic, cat si fizic, atunci cand poti trata actul sexual cu maturitate".
Trebuie sa intelegi ca decizia trebuie sa fie una personala: "o faci" atunci cand simti ca este momentul si nu trebuie sa te gandesti la ce vor spune cei din jurul tau. "Este de dorit ca inainte de a lua o decizie referitoare la debutul vietii sexuale, cei doi parteneri sa se cunoasca destul de bine. Este important sa se stabileasca limitele relatiei, ceea ce doresc sau nu doresc sa obtina unul de la celalalt", mai spune psihologul Valentina Stan.
De multe ori, lipsa de comunicare a propriilor nevoi, dorinte sau asteptari conduce la situatii neplacute. Daca relatia implica anumite elemente sau situatii pe care nu le doresti sau pentru care nu esti pregatita, este bine sa te retragi sau sa renunti la relatia respectiva.
In caz contrar, consecintele pot fi: imaturizare emotional-afectiva, lipsa de incredere in partener, sentimentul de insecuritate si de insatisfactie, schimbarea frecventa a partenerilor sau incapacitatea de constituire a unui cuplu solid.
Nu uita de contraceptie!
Din pacate, foarte multe fete, implicate intr-o relatie si dornice sa isi inceapa viata sexuala, nu vorbesc cu partenerul lor despre metodele de contraceptie. Este vital sa discutati despre contraceptie inainte de a avea raporturi sexuale! Informeaza-te, informati-va impreuna!
Afla ce mijloace contraceptive ai la dispozitie si incearca sa iti dai seama care dintre acestea sunt cele mai potrivite pentru stilul tau de viata. Pregateste-ti partenerul pentru o discutie:
- Incearca sa iti imaginezi cum ai vrea sa decurga conversatia; cu cat esti mai sincera si mai calma, cu atat partenerul tau se va simti mai in largul sau;
- Stabileste si repeta replicile tale de inceput si gandeste-te la niste raspunsuri posibile pentru obiectiile pe care partenerul le-ar putea avea;
- Stabileste o data si un loc care sa va convina amandurora, unde puteti avea intimitate, si nu exista riscul sa fiti intrerupti;
- Discutati despre cum sexul protejat inseamna sex placut. Vorbind despre asta, nu ar trebui sa dauneze relatiei pe care o aveti, dar, in lipsa de aceste conversatii, viata voastra ar putea fi afectata pentru totdeauna, daca ramai insarcinata sau te infectezi cu sifilis, gonoree, chlamydia, SIDA sau alta boala cu transmitere sexuala.
Comentarii (4)
Pt cristian>>ce fac daca nu mai am erectie cu sotia?26
Sexul nu e permis de Dumnezeu (si nu e sanatos) decat in intimitatea cuplului casatorit religios, decis sa accepte posibilul copil (sa nu faca avort sau sa omoare celula ou = micul om prin pilule etc.). Orice altceva este pacat de moarte, deviere grava, dezumanizare, animalizare a omului si decadere din planul divin (e ca si cum ai folosi un Ferrari pe post de cocina de porci). Judecati si voi. Si nu uitati ca pacatul este o jignire, o ofensa grava adusa iubirii Lui Hristos. Imaginati-va ca atunci cand pacatuiti e ca si cum l-ati biciui pe Hristos, i-ati bate cuie in maini, ati face sa sangereze din nou ranile rastiginirii. De ce? Fiindca el a luat asupra sa pacatele noastre, ale tuturor. Asadar pacatul meu, al tau, al oricui l-a rastignit pe Hristos. De ce sa provoci suferinta Lui Dumnezeu, care te iubeste nespus de mult. Ti-a daruit viata, lumina ochilor, bucuria unui rasarit de soare si a unei adieri de vant etc.
vad k esti foarte suparata pe parintii tai si pe mentalitatea celor de la tara,ai foarte mare dreptate dar sa stii k exista si altfel de oameni in Romania.Am si eu o fiika de 16 ani kare nu a luat bataie niciodata ,e un copil bun,eu incerk sa-i dau voie oriunde vrea sa mearga dar pt asta am problrme cu tatal ei pt ke foarte ingrijorat.Sunt si eu un pik speriata dar am incredere in ea pt k imi spune unde merge si ku cine,deci nu generaliza,nu e un fenomen general in tara.
Razboiul dintre generatii Cu toti cunoastem il cunoastem ,insa putini stim cum sa-i facem fata .Fiecare generatie gandeste in propriul mod , parerile si conceptiile celor 2 se intersecteaza foarte rar .Se spune ca generatia parintilor este invechita , ca principiile lor sunt asemenea , ca gandesc batraneste .In schimb tinerii traiesc viata in fiecare secunda .Ceea ce parintii nostrii uita este faptul ca si ei si-au trait viata , si astfel punandu-le prea multe restrictii copiilor , acestia ajung chiar la fuga de acasa .Inaintea noastra , au fost niste ani foarte grei pentru parintii nostrii , au trait in alte medii si la varsta asta foarte putini reusesc sa-si inteleaga gandurile copiilor .Copiii sunt frustati ,ar vrea sa-si traiasca tineretea , dar simnt ca aceasta li se fura de catre parintii , ajung sa-i urasca ,si sa-si doreasca sa plece de acasa .Le-am da dreptate parintilor in prima faza , gandindu-ne ca sunt doar protectivi si nimic mai mult .... dar cand intram intr-adevar in mijlocul acestui subiect , scoatem la iveala multe lucruri ,despre care articolele nu vorbesc .Ne-am gandit vreodata cati copii sunt maltratati ? doar pentru ca asa cred parintii lor ca e mai bine ! pt ca asa considera ca li se da cea mai buna educatie ! Cu bataia ! Nu v-ar venii sa credeti cati romani inca recurg la asemenea metode ! Dar v-ati gandit vreodata cat conteaza mentalitatea oamenilor ? De exemplu a celor din mediul rural ? Stiti ca batranii nostrii bunici n-ar suporta sa auda ca nepoata lor nu mai e virgina , sau ca nora lor nu a fost virgina ? Nici nu suporta sa auda astfel de lucruri ! pentru ei ar fi o mare rusine ! Parintii care considera ca , de gura lumii trebuie sa-mi tina copiii in frau , tiinandu-i numai in casa , lasandu-i sa mearga doar la scoala si inapoi si poate si acolo ii urmaresc ? Si mai ales cati copii sufera din cauza mentalitatilor parintilor ....pentru ca atunci cand un parinte afla ca fata lui si-a pierdut virginitatea , nu va incerca sa inteleaga .Va actiona cum va credea de cuviinta ! o va batea si o va pedepsii in tot restul zilelor in care va mai sta cu ei ! Incercam sa parem ca ne modernizam , ca asimilam gusturile occidentale ,insa suntem departe .... Romania este o tara in care multe lucruri se intampla si nu are cine sa ne ajute ! Pentru ca la noi dainuieste coruptia , puterea celor bogati ! Copilul tau este viitorul acestei tari ! Crezi ca va vrea sa mai stea in tara ? Si in felul asta il pregatesti tu pentru viata ? Un copil care a fost crescut in asa fel, nu se va intoarce niciodata la parinti .Stiu .Prietenii ti alegi , dar parintii , nu .Parintii nu ti alegi asa e. Dar in timp inveti sa iubesti cei bun pentru tine ,iar in lista asta maltratarile , bataile , si abuzurile sexuale nu intra
Posteaza comentariu