Atunci cand se cauta cauza, trebuie inlaturata posibilitatea unor probleme fizice, cum ar fi infectiile, tumorile, ranile sau inflamatiile. Uneori durerea persista si dupa disparitia cauzei, pentru ca persoana se asteapta ca experienta sa fie dureroasa si se poarta ca atare. In acest caz este nevoie de timp si de intelegere, pentru a invata sa nu se mai “programeze” catre reactii negative in relatia sexuala. Chiar atunci cand cauza este fizica, ea are si un impact psihologic puternic asupra perceperii vietii sexuale si a modului in care persoana se raporteaza la actul sexual. De aceea, efectele psihologice pot fi la fel de importante si simpla tratare a cauzei fizice nu va fi suficienta.
Cand apare dispareunia
In dispareunie, durerea poate sa apara atat in timpul actului sexual, cat si dupa consumarea acestuia. Pentru punerea unui diagnostic, ea trebuie sa reapara pe parcursul mai multor acte sexuale. La unele persoane tulburarea apare chiar de la inceputul vietii sexuale, la altele apare in urma unei schimbari metabolice, cum ar fi o nastere sau menopauza, sau in urma unui factor psihic stresor, cum ar fi schimbarea unui partener, o problema care implica multe controale ginecologice, sau unul traumatizant, cum ar fi un viol. In acelasi timp, ea nu trebuie confundata cu vaginismul, care implica contractarea muschilor vaginali. Uneori, ambele tulburari se intalnesc la aceeasi persoana.Atunci cand sunt eliminate cauzele fizice si durerea este prezenta, cauza este psihologica si rezolvarea problemei implica mai mult decat un tratament medicamentos.
Posibile cauze psihologice
Frica sau trauma. Fiecare persoana in parte are propriile proiectii asupra actului sexual, asupra partenerului, a senzatiilor care sunt de asteptat. Aceste proiectii pot produce o stare de angoasa care sa transmita emotii negative cu privire la actul sexual. De exemplu, se stie ca inceputul vietii sexuale poate fi dureros pentru o femeie. Aceasta informatie poate produce multa teama la o fata care isi doreste sa inceapa viata sexuala dar are praguri de toleranta pentru durere foarte scazute. Desi isi doreste sa inceapa viata sexuala, pentru ea sau pentru partenerul ei, nu isi doreste durerea, si cu cat se gandeste mai mult, cu atat asociaza mai mult experienta sexuala cu una dureroasa. Temerile duc la neputinta de a se relaxa si de a se bucura de o experienta pe care psihologic nu si-o asuma si, ca atare, organismul nu este pregatit pentru un act sexual, care, firesc, devine dureros. Sunt situatii cand jena o impiedica sa comunice partenerului ei ce simte si asta face lucrurile si mai complicate in timp. Cu cat lucrurile se perpetueaza, cu atat ea se va lubrifia mai putin, va fi mai putin pregatita pentru un act sexual, cu atat acesta va deveni mai dureros si il face si mai dureros pe urmatorul.Neacceptarea situatiei prezente, orice ar fi sa insemne asta pentru tine. Un conflict interior, dat de faptul ca nu te identifici cu postura in care te afli in acel moment al vietii tale iti poate crea reactii de aparare care aparent sunt impotriva ta (durerea) insa de fapt ele sunt in conformitate cu ceea ce iti doresti tu in interior. E ca si cum constient ti-ai dori sa faci ceea ce faci, dar neconstient nu esti pregatita pentru acest lucru. Iar acest conflict duce la aparitia durerii, care este ca o negociere intre cele doua parti ale tale care sunt in conflict.
Controlul sau neputinta relaxarii. Actul sexual implica relaxare si abandon. Din diferite motive, anumite persoane nu pot sa se abandoneze intr-un act sexual si nu isi dau voie sa se relaxeze. Aceasta nevoie de mentinere a controlului poate face actul sexual dureros.
Memorii ale durerii legate de actul sexual predispun la un act sexual dureros, daca persoana respectiva nu a lucrat cu sine intre timp pentru a-si rezolva problemele.
Ce este de facut
- Elimina cauza organica. Daca aceasta exista, rezolva problema, tinand cont si de impactul psihologic, daca nu exista, macar stii de unde pornesti.
- Ia-o incet. In ritmul tau. Nu te gandi la asteptarile celorlalti si la ce ar trebui sa faci pentru ca ei sa se simta bine, in ciuda a ceea ce tu simti.
- Comunica cu partenerul tau. Ai dreptul sa spui oricand “nu” intr-o relatie si e bine ca si partenerul tau sa stie asta. Respectandu-ti zona de confort te va ajuta enorm sa treci peste aceasta problema.
- Nu lasa problema, sperand ca va trece de la sine, caci prea rar se intampla acest lucru. De cele mai multe ori, dimpotriva, cu cat te feresti de ea, cu atat devine mai mare.
- Discuta cu cineva care te poate intelege, cu cineva care stii ca te accepta fara sa te judece.
Comentarii (1)
Eu am scris un articol despre durere dar si despre palcere care este interesant de citit. Desi este doar un punct de plecare, astept comentarii la http://lapromotie.wordpress.com/blog/
Posteaza comentariu