Traim intr-o societate tiranizata de performanta, asa ca nu este deloc surprinzator ca cineva incepe sa se ingrijoreze din cauza oscilatiilor din viata sa sexuala. Si este greu sa nu o faci, cand toti cei care apar pe diferite ecrane se distreaza atat de bine - tot timpul.
Cuvantul "normal" nu exista cand este vorba despre dorinta si excitatie. Fiecare dintre noi are propriul sau ritm si propriile declicuri sexuale. In cultura noastra valoarea unui barbat este centrata in cel mai inalt grad pe functionarea penisului sau, ne spune psihologul si consilierul sexual dr. Michael Bader. "Abilitatea de a avea si de a mentine o erectie - apoi urmeaza dimensiunea penisului - este preocuparea multor barbati pentru uriasa popularitate pe care o au medicamente de tip Viagra".
Obsesia performantei incepe sa se extinda si la femei. "Se asteapta de la noi sa avem orgasme cu frecventa cu care mamele noastre pregateau friptura de duminica", se plangea romanciera britanica Nikki Gemmell intr-un interviu recent. Cathy Winks si Anne Semans (autoarea cartii "Ghidul vibratiilor sexuale pozitive") ne reamintesc: "Poate ca singurul adevar absolut despre reactia sexuala este esenta complet fluida a acesteia. O persoana poate evolua de la excitatie la dorinta, de la excitatie la indiferenta, de la plictiseala la pasiune, de la orgasm la excitatie si din nou inapoi".
Nu ne putem baza mereu pe gemetele, tremurul si smuciturile comunicarii non-verbale pentru a indica ce ne place si ce nu ne place in materie de sex. Sexul reciproc satisfacator se construieste pe o buna comunicare verbala. Toti am auzit chestia asta de sute de ori, dar a-i vorbi partenerului nostru despre nevoile noastre sexuale este mai dificil intr-o oarecare masura si din cauza cutumelor sexuale ale societatii noastre.
Multi factori psihologici si emotionali, foarte diferiti, le excita sau le inhiba pe femei
Intr-un studiu din 2004, Cynthia Graham si colegii sai cercetatori au prezentat cativa factori care amplificau sau scadeau excitatia feminina. Printre acestia se numarau: parerea despre propriul trup, preocuparea privind reputatia, o sarcina nedorita, sentimentul de a se simti dorita si nu folosita de partener, felul in care acesta a abordat-o sau proasta dispozitie. Uneori, ceea ce intr-un anumit context este "inhibitor", poate deveni un stimulent in alte situatii. De exemplu, posibilitatea de a fi vazuta sau auzita in timpul actului sexual devine pentru unele femei excitanta, iar pentru altele paralizanta.
Chiar daca suntem barbati, femei sau transsexuali, dorinta noastra sexuala fluctueaza si in functie de varsta, de starea de sanatate si de situatia sociala. (...) Excitatia necesita energie sexuala, si toti avem anumite momente cand suntem mai plini de energie. Dupa cum, nu se va intampla nimic atunci cand suntem stresati, bolnavi, deprimati, obositi sau am baut prea mult.