Disforia postcoitala este o tulburare care poate sa apara la orice persoana activa sexual, fiind in general mai des intalnita la barbati decat la femei.
Spunem ca exista aceasta tulburare atunci cand, dupa consumarea actului sexual, persoana resimte o stare preponderant negativa, care intra in contradictie cu momentul consumat: tristete accentuata care poate duce chiar la plans, neliniste, tensiune sau chiar nervozitate, manifestata prin agitatie psihomotorie sau psihica. Persoana poate manifesta o stare de neacceptare a partenerului sau a propriei persoane. Este la fel de posibil ca persoana sa se retraga in interior, refuzand sa comunice si transmitand prin comportamentul sau nonverbal o stare de nefericire accentuata, fie sa se descarce in exterior, devenind agresiva verbal sau rareori chiar si prin gesturi.
Cauzele sunt psihologice
Cauzele tulburarii nu sunt organice, ci psihologice. Ceea ce inseamna ca persoana care prezinta astfel de stari si le poate rezolva doar daca intelege de unde provin ele. De aceea, calea indicata in rezolvarea disforiei postcoitale este psihoterapia si nu tratamentul medicamentos.
De cele mai multe ori, cauzele disforiei implica:
- Blocaje care tin de actul sexual. Reguli morale care interzic de exemplu actul sexual in afara casatoriei pot incarca un barbat sau o femeie cu foarte multe sentimente de culpabilitate. Chiar daca in mod constient crede ca le-a depasit (si alege actul sexual), ele se asaza ca o incarcatura emotionala foarte grea, care duce la aparitia simptomelor. Alte blocaje pot veni din sentimentul ca tradezi o anumita regula, o anumita partenera, un anumit legamant. Orice sentiment de interdictie poate duce la acumularea acestor emotii negative construite pe fondul unui sentiment de culpabilitate.
- Blocaje care tin de propria persoana. Anumite conceptii privind propria persoana pot intra in contradictie cu consumarea unui act sexual si atingerea orgasmului. Acest lucru duce la crearea unui conflict interior pe care persoana nu l-ar putea rezolva decat refuzand impulsul (adica actul sexual) sau dezvoltand simptomul de suferinta dupa consumarea acestuia.
- Blocaje care tin de partenerul sau partenera sexuala. O relatie sexuala implica un prag de intimitate pentru care este bine sa fii pregatit. Daca ai tabuuri privind acest lucru, s-ar putea ca ele sa iti blocheze o experienta plenara cu partenera/ul ta/tau.
Ce solutii ai?
1. Constientizeaza cauzele adanci ale starii pe care o simti. Acest lucru il poti face prin identificarea gandurilor si a emotiilor care te complesesc dupa ce ai facut sex. Si apoi mergi “pe firul povestii” pentru a-ti aseza in interior lucrurile care te duc catre suferinta, astfel incat, in timp, sa ajungi sa te accepti pe tine ca persoana sexuala, in armonie cu dorintele tale si cu implinirea lor in acord si cu respect fata de partenerul sau partenera ta.
2. Daca emotiile sunt indreptate impotriva partenerei sau partenerului tau, tine cont de faptul ca nu este in mod direct vina sa, ci a alegerilor pe care tu le-ai facut implicandu-te in aceasta relatie sexuala. Si asta inseamna ca e o problema pe care sa o rezolvi in primul rand cu tine. Faptul ca ai tendinta de a-ti pedepsi partenerul sau partenera nu te ajuta in niciun fel si nici nu este prea drept. De exemplu, daca tu crezi ca nu e corect sa te culci cu prostituate si totusi o faci, acest lucru e alegerea ta, asa cum e dreptul lor sa nu se simta responsabile sau vinovate pentru tine. Proiectand problema ta asupra lor nu te ajuta sa ti-o rezolvi, nici pe departe.
3. Vorbeste despre ceea ce simti. Incercand sa iti inabusi trairile, risti ca ele sa fermenteze si sa devina si mai proeminente in timp. Chiar daca e greu la inceput, beneficiul care urmeaza iti va arata ca a meritat efortul.
4. Vrei sa faci dragoste, sa faci sex, sa te identifici plenar cu fiinta ta sexuala. Insa, dincolo de dorintele tale evidente si manifeste, este ceva in interiorul tau care nu iti da voie sa faci acest lucru. Doar tu poti face schimbarea, intelegand sursa conflictului interior si depunand efort intr-un proces de constientizare si acceptare.