Cum ne evaluam sexualitatea? Suntem oare atenti sau atente la ceea ce se petrece in sufletul si mintea noastra in timpul actului sexual? A vorbi despre evaluarea acestei dimensiuni este un proces dificil. In primul rand pentru ca starea de rupere de realitate, intensitatea senzatiilor sunt principalul factor care anuleaza "gandirea" si, implicit capacitatea de a sesiza ceea ce simti.
Suntem oare capabili sa intelegem si sa intuim partenerul in cadrul actului sexual? O intrebare dificila deoarece procesul este identic si pentru el. Cum putem totusi sa evaluam si sa estimam nevoia, tipul de activitate, orientarea sexuala, etc.
La prima vedere modalitatile sunt foarte diferite si presupun ca fiecare persoana sa doreasca cu adevarat sa simta aceasta nevoie. Principalul punct de la care este necesar sa pornim il constituie, capacitatea fiecareia dintre cititoarele Eva.ro de a fi interesate de propria sexualitate si de cea a partenerului.
Eu iti voi propune o serie de intrebari iar tu vei incerca sa raspunzi la ele. Ia-ti putin timp si analizeaza cate ceva din ceea ce se intampla in tine.
Cand vorbim despre asa ceva ne referim la capacitatea ta generala de a acorda atentie la ceea ce se petrece in tine. Cum poti face asta? Solutia este relativ simpla daca ai capacitatea de a utiliza Eul Autoreflexiv si devine dificila daca aceasta nu exista. In viata de zi cu zi esti pusa in zeci de situatii. Cele mai multe au capacitatea de a lasa o impresie in tine. Alaturi de impresia generala sunt asociate unele mici amintiri, flash-uri prin care exista tot felul de trairi.
Incearca dupa o experienta traita sa te opresti putin si sa vezi cam ceea ce se intampla in tine. M-am simtit rau, poti tu spune, pentru ca... si poti continua cu o explicatie posibila. Pe de alta parte, au fost flash-urile respective. Le poti retine si poate vei intelege ca ceea ce ai gandit / amintit nu este deloc intamplator.
2. Dupa actul sexual, cand afectele si-au diminuat din intensitate, poti sa-ti acorzi ceva timp pentru a rememora senzatiile pe care le-ai parcurs. Ca un simplu exercitiu nostalgic si de procesare a ceea ce a fost. Aceasta rememorare este necesar sa fie in mod dominant a lumii tale interioare si secundar asociate cu ceea ce s-a intamplat in fapt.
Este o modalitate de investigare a senzatiilor tale. Daca vei fi atenta, vei observa ca exista si aici senzatii care pot fi asociate cu experiente din trecutul tau, cu alte trairi afective de o anumita intensitate. Retine-le! Candva iti vor fi de folos.
3. Harta corpului tau.
Desi exista tot felul de zone erogene, ele reactioneaza diferit la stimulii din cadrul actului sexual. Spre exemplu, desi ai oroare de coitul anal, poti resimti o stare de bine atunci cand partenerul acorda atentie zonei anale. Pentru alte persoane, zona coloanei vertebrale poate oferi senzatii speciale.
Poti astfel sa intocmesti o imagine a corpului tau prin care el este disponibil pentru actiuni. Comunicarea cu partenerul pe aceasta tema iti poate oferi o echilibrare a actului sexual. Dar mai intai este necesar ca tu sa ai o imagine clara a corpului tau. Incearca!
4. Desi este posibil ca sa-ti vina destul de greu sa comunici cu partenerul pe tema senzatiilor, aceasta este o modalitate de a trata viata sexuala ca pe o componenta importanta a matricei de cuplu. Este posibil sa intelegi ca si celalalt are nevoile sale psihologice din punct de vedere sexual. Comunicarea este oricum importanta desi, in cadrul actului sexual, cei mai multi considera ca ea are loc oricum. Intrebarea care merita atentie in acest caz este: "ce te impiedica sa comunici despre aceste lucruri cu partenerul tau?" Daca vei trata cu seriozitate aceasta problema vei constata tot felul de surprize despre tine, despre el, despre voi.
5. Ce au in comun partenerii sexuali de pana acum?
Aceasta este o intrebare importanta. Poate creeaza aceiasi senzatie sau poate au o trasatura comuna. Poate in comun au faptul ca iti creeaza senzatia de siguranta. Poate toti sunt niste ratati. Poate toti sunt persoane ce transmit forta sau sunt dictatoriale. Pot avea o pasiune pentru alcool sau pentru altceva.
Vei constata ca exista o nevoie care se manifesta si in plan sexual, o anumita nevoie centrala. Aceasta este o nevoie a ta pe care o resimti in forma cea mai pura in cadrul actului sexual. Nevoia vorbeste despre tine, despre ceea ce cauti in viata si despre secretul unei reusite.
6. Ce fantezii sexuale ai?
Iata o intrebare care spune mult despre tine si despre trairile tale sexuale. Fanteziile sunt expresia nevoilor tale sexuale si emotionale. Acordandu-le atentie reusesti sa identifici nevoia din spatele lor. Iata o fantezie posibila: "sa fiu goala in pat, iar un strain sa intre pe usa, in noapte, si sa ma posede cu toata forta, un necunoscut, pe care apoi sa nu-l mai vad niciodata", spune o tanara.
Nevoia de a se darui, nevoia de a nu se implica, nevoia de "viol"? Sunt intrebari care pot aparea in analiza acestei fantezii. In fapt, este nevoia de a nu avea replica, de a se darui intr-un mod masochist, prin forta. Este o nevoie posibila in sexualitate care tine de feminin (a nu se confunda femininul cu femeiescul).
7. Ce cadru prefer?
Prin cadru inteleg locul, inteleg atmosfera, inteleg tot ceea ce tine de timp si spatiu. Poti sa ai tendinta de a simti nevoia sa faci sex in locuri publice. Nu este ceva negativ, dar aceasta nevoie vine din ceva, vine de undeva. A acorda atentie cadrului prin intrebari simple devine o forma de a te cunoaste. De ce oare simti nevoia sa faci dragoste cu lumina stinsa? Oare ce vrei sa nu vezi? Din aceasta analiza se pot naste tot felul de intrebari despre tine care au relevanta in istoria ta, in autenticitatea ta.
8. Ce "setting" sexual prefer?
Daca preferi tot felul de produse de tip sex-shop intrebarea care se poate pune: de ce am nevoie de acestea? In fapt, lucrurile sunt simple - este cumva o placere in sine, un joc sau acestea devin mai importante decat actul sexual si senzatiile pe care acesta ti le determina?
Dar pentru a raspunde cu adevarat la aceste intrebari este necesar sa ai capacitatea de a trece peste dorinta de a fi o persoana speciala, o persoana deosebita sau perfecta. Pentru a raspunde la intrebari este necesar sa accepti ca esti femeie si tot ceea ce este uman este in tine, iar umanul nu se identifica nici cu perfectiunea si nici cu moralitatea absoluta sau cu imoralitatea absoluta.
Esti femeie (sau barbat) si totul este un amestec de frumos, urat, moral, imoral, animalic, sfant, etc. Poti simti toate acestea atunci cand reusesti sa fii sincera cu tine insati. Dar sa nu uiti ca este o sarcina dificila...
Iti doresc sa ai capacitatea de a raspunde la toate aceste intrebari si la multe altele... dar, intotdeauna intrebarile sunt mai importante decat raspunsurile iar pe masura ce vei gasi intrebari noi, spiritul tau va evolua.