Tradiții de Dragobete: Totul despre sărbătoarea iubirii la români

Sfântul Valentin a trecut, așa că Dragobetele așteaptă, cuminte, la ușă. Este o sărbatoare a îndrăgostiților împrumutată din tradiția slavă, care a început să fie celebrată în țara noastră încă de acum două secole.

In functie de regiunea Romaniei despre care vorbim, dar si de respectarea calendarului pe stil vechi sau al celui gregorian, data la care se sarbatoreste Dragobetele difera: 24 sau 28 februarie, 1, 3 ori 25 martie. Afla si tu, in cele ce urmeaza, care este povestea acestei sarbatori a indragostitilor si ce traditii de Dragobete circula in spatiul rural romanesc.

Etimologia denumirii sarbatorii Dragobete


De-a lungul timpului, denumirea acestei sarbatori a avut mai multe variante: Vobritenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete.
In final, s-a ajuns la cea de astazi - Dragobete.

Specialistii in etimologie, etnologie si mitologie au gasit mai multe explicatii pentru numele atribuit acestei sarbatori. In primul rand, se vorbeste despre o divinitate din panteonul dacic, al carei nume nu s-a pastrat de-a lungul vremii, dar despre care se stie ca era celebrata in aceasta perioada. De asemenea, conform unei legende, Dragobete Iovan era unul dintre fiii Babei Dochia. Citeste continuarea pe Divahair.ro