Atunci cand suntem implicate intr-o relatie de dragoste pot aparea tot felul de probleme, mai serioase sau mai putin serioase: iubita lui din trecut poate aparea la orizont si incepe sa puna bete in roate relatiei voastre, unii prieteni cu intentii mai putin bune, parintii care vor sa va desparta, distantele mari dintre voi doi sau, din contra, faptul ca v-ati mutat impreuna si lucrurile nu merg atat de bine cum v-ati imaginat si lista poate continua. Dar atunci cand dragostea dintre voi este puternica, orice problema de acest gen poate fi rezolvata cu rabdare, mult calm si o comunicare buna intre voi.
Te-ai mutat impreuna cu iubitul tau, dar parca unele "apucaturi" de-ale lui nu iti plac. Daca pana sa te muti cu el ai locuit singura, este si normal sa iti simti spatiul intim invadat si sa fii usor iritata atunci cand vezi lucrurile lui aruncate aiurea prin dormitor. Mai ales daca esti o persoana cu un simt al ordinii foarte bine dezvoltat. Poate asa a fost el obisnuit, sa fie cineva care sa stranga in urma lui hainele, sa lase colacul de la toaleta mereu ridicat, sa isi bea cafea in fata televizorului in timp ce isi citeste presa sportiva, sa urmareasca meciuri cu pritenii intr-un club zgomotos, sa ia cateva lectii de tir, sa joace fotbal sau sa mearga la pescuit cu amicii in fiecare saptamana (pentru ca il relaxeaza) etc.
Acestea nu pot fi socotite probleme in adevaratul sens al cuvantului, nu pot fi considerate o amenintare pentru viata voastra de cuplu, sunt doar cateva obisnuite, hobby-uri pe care fiecare dintre noi le poate avea. Sunt actiuni cu care ne-am obisnuit, ne fac placere si ne simtim confortabil cand le infaptuim. Viata de cuplu inseamna insa, pe langa multe alte lucruri, acceptare, toleranta si respect.
Poate si tu ai astfel de tabieturi si hobby-uri care nu sunt, in totalitate, pe placul iubitului tau. In loc sa ii reprosezi mereu ca isi arunca hainele pe unde apuca sau ca isi petrece prea mult timp cu amicii si pe tine te "uita in casa", mai bine discutati cu calm micile inconveniente pe care le aveti si cautati impreuna solutii. Nu astepta ca situatia sa se schimbe imediat, acorda timp si trateaza totul cu multa rabdare.
In prima faza, poti incepe prin a acorda mai multa atentie acelor actiuni pe care le faci tu si il enerveaza pe iubitul tau. Nu este normal sa pretinzi schimbari in comportamentul lui si sa il negrijezi in totalitate pe al tau. Mai intai de toate, trebuie sa iti cunosti si sa iti recunosti acele mici hibe care il fac pe partenerul tau sa dispere. Nu iti poate cere nimeni sa te schimbi radical si sa faci numai acele lucruri care ii plac in totalitate iubitului tau, dar unele mici schimbari nu sunt de rau augur.
Intr-o relatie, si cu atat mai mult una de dragoste, comunicarea are un rol primordial si de aceea trebuie sa profiti de ea cat de multi poti. Daca ceva din comportamentul iubitului tau te deranjeaza si nu poti trece peste cu usurinta, nu ezita sa ii spui si lui acest lucru. Nu are cum sa iti citeasca gandurile... Insa, ai mare grija cum ii "etalezi" actiunile care iti provoaca neplaceri: fara reprosuri, tipete si isterie. Daca actionezi cu tact si mult calm, in mod sigur poti obtine mai multa intelegere si poate afli ce il deranjeaza si pe el la tine... pentru a sti ce poti indrepta.
Poti rezolva foarte multe dileme comunicand. Daca astepti ca orice intervine intr-o relatie sa se rezolve de la sine, nu intotdeauna vei avea rezultatul asteptat. Multe tabieturi pot indrepta o relatie spre rutina, intr-un punct mort in care este foarte greu sa mai faci ceva ce sa readuca relatia macar pe linia de plutire. Recurgeti la actiuni spontane, care sa va schimbe putin programul din ziua respectiva. In fiecare sambata dupa-amiaza erai obisnuita sa iesi cu prietenele intr-un bar sa va povestiti ultimele barfe? Poti inlocui aceasta obisnuinta cu o "escapada" in doi, o iesire pe role in parc cu iubitul tau sau pur si simplu sa leneviti amandoi in pat.
Partenerul tau este pasionat de tir si de doua ori pe saptamana se relaxeaza luand cateva lectii? Nu ai de ce sa te simti neglijata, nu este nimic rau in a avea un hobby. Poti incerca si tu unul: ce zici de cateva lectii de pictura, de gatit sau de calarie? Este chiar foarte util sa ai un hobby: pe langa faptul ca te relaxeaza foarte mult, poti aprofunda si noi cunostinte. Daca nu vrei un hobby, poti profita de acest timp liber acordand mai multa atentie propriei persoane: te poti relaxa cu o baie de spuma, poti urma un film sau, de ce nu, se te avanti intr-o partida de shopping ori sa participi la o sedinta la sala de fitness.
Daca te-ai mutat sub acelasi acoperis cu iubitul tau, este normal ca unele actiuni, pe care le faceai cu ceva timp in urma, sa suporte cateva modificari. Cu o comunicare buna, respect, acceptare si toleranta, veti reusi sa depasiti aceste mici inconveniente. Insa trebuie sa existe o doza de independenta...
Tabieturile si hobby-urile... probleme in cuplu?
Atunci cand suntem implicate intr-o relatie de dragoste pot aparea tot felul de probleme, mai serioase sau mai putin serioase: iubita lui din trecut poate aparea la...