Psihologii sunt de părere ca personalitatea fiecăruia dintre noi se conturează pâna la vârsta de şase ani. Un nou studiu, ale cărui rezultate au fost publicate de curând, ne arată că una dintre cele mai mari influenţe asupra personalităţii unei persoane este dată de ordinea în care s-a născut.
Şi acest lucru influenţează viaţa amoroasă, dar şi alegerile pe care le facem în carieră.
Iată care sunt compatibilităţile definite de psihologi în funcţie de ordinea în care tu şi partenerul tău sunteţi născuţi:
Primul născut şi ultimul născut
Expresia "extremele se atrag" este valabilă şi în acest caz. Primul născut şi ultimul născut fac echipă bună în ceea ce priveşte relaţiile amoroase. Cel născut primul este adesea o persoană organizată şi responsabilă, fiind educată să "aibă grijă" de fraţii mai mici. Pe de altă parte, o persoană care este mezinul familiei este obişnuită să aibă pe cineva care să o protejeze, iar o relaţie cu cel dintâi născut îi oferă exact asta.
De asemenea, mezinul este orientat către partea amuzantă a vieţii, ceea ce contrabalansează seriozitatea primului născut.
Relaţia între doi primii născuţi
Este una dintre cele mai dificile relaţii pentru că ambele persoane doresc statutul de lider. Sunt competitivi, ceea ce poate da naştere unor conflicte. Relaţia poate funcţiona dacă cei doi îşi împart atribuţiile şi sarcinile şi respectă fiecare calităţile celuilalt.
Primul născut şi copilul singur la părinţi
O persoană singură la părinţi tinde să-şi dorească atenţia totală şi nu este obişnuită să accepte compromisuri. Din aceste motive, o relaţie cu un prim născut poate fi dificilă. Între ei poate să apară o competiţie acerbă pentru statutul de lider.
Copilul mijlociu
Cei care şi-au trăit copilăria în statutul de "copil mijlociu" sunt unii dintre cei mai norocoşi. Pentru că ani la rând au negociat şi au făcut compromisuri, dar s-au luptat şi pentru autoritate, copiii mijlocii ajung adulţi echilibraţi, care reuşesc să facă faţă multor situaţii. Din această cauză formează relaţii bune indiferent dacă partenerul este primul născut, mijlociu, mezin sau singur la părinţi. Problemele apar dacă cel mijlociu a fost obişnuit să cedeze întotdeauna. În acest caz poate pierde în timp respectul partenerului.
Relaţia dintre doi mezini ai familiei
Este o relaţie foarte interesantă şi creativă, care le permite celor doi să împărtăşescă momente foarte frumoase împreună. Dar pentru că cel mai mic copil al familiei este adesea cel mai răsfăţat şi lipsit de griji, adulţii care au avut acest statut stau destul de prost la capitolul organizare şi responsabilitate. Din acest motiv, viaţa lor împreună poate fi destul de haotică.
Ultimul născut şi copilul singur la părinţi
Cei care au fost singuri la părinţi sunt adesea conştiincioşi pentru că au făcut totul singuri în copilărie. Relaţia cu un mezin al familiei "răsfăţat" poate fi una reuşită pentru că le oferă libertatea de a lua majoritatea deciziilor, aşa cum au făcut întotdeauna. Ultimul născut va aduce creativitate şi aventură în relaţie.
Două persoane care au fost singure la părinţi
Cea mai dificilă relaţie pentru o persoană singură la părinţi este probabil una cu cineva care a avut acelaşi statut. Niciunul dintre ei nu este obişnuit să ofere prea mult, ceea ce poate crea probleme. De asemenea, conflictul pentru supremaţie va fi permanent.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă