Studiu. De ce nu ar trebui să te cerți cu partenerul prin mesaje

Mesajele trimise pe telefon și aplicațiile de mesagerie fac comunicarea mult mai ușoară, în special cu partenerul sau persoanele apropiate.
Poate fi o metodă simplă de comunicare prin care le poți transmite celor dragi că te gândești la ei și că îi iubești. Este excelent când folosești mesajele astfel, mai ales cu partenerul de viață.

Dar mesajele text nu sunt deloc eficiente pentru a avea o discuție în contradictoriu sau una pe o temă serioasă. Un studiu realizat la Universitatea Brigham Young a descoperit că femeile care au relații stabile și încearcă să-și soluționeze conflictele sau să-și ceară scuze prin mesaje text au declarat un nivel mai mare de nefericire. 

În schimb, cercetătorii au aflat că exprimarea afecțiunii prin intermediul mesajelor are efecte pozitive asupra relațiilor.
Trimiterea unui mesaj de afecțiune a fost asociat cu un nivel mai ridicat de satisfacție în relație decât primirea unuia.

Care sunt motivele pentru care certurile prin mesaje sunt atât de nocive?


În primul rând, lipsesc indiciile nonverbale, care sunt atât de importante într-o discuție față în față. Indiciile nonverbale constituie o mare parte a modului în care oamenii comunică.

După ce ai eliminat un element deosebit de important, rămân textele "goale", care pot fi interpretate greșit în lipsa expresiei faciale, a mișcărilor, a tonului etc., este de părere psihologul John Grohol.

De exemplu, textele simple precum "Te rog să cumperi lapte când vii acasă" nu lasă loc interpretorilor.
Sunt scurte și eficiente. Dar în acest caz? "Nu mi-a plăcut ce ai spus despre sora mea aseara. Nu e OK." Este mult mai dificil să înțelegi mesajul. Este doar o afirmatie asertiva sau implica furie? Sau poate este o glumă, având în vedere faptul ca spune des aceleași lucruri despre sora ei? Un emoticon care zâmbește nu este suficient pentru a cuprinde emoțiile complexe ce pot însoți o astfel de afirmație.

Mai sunt necesare încă 4-5 mesaje pentru a clarifica ceea ce a dorit să afirme, iar de aici este evident că discuția poate evolua rapid într-o direcție negativă. Pentru că erorile de comunicare și falsele presupuneri se tot adună, confuzia pune stăpânire pe ambii parteneri, iar de aici iau naștere emoții negative.

Discuțiile serioase trebuie purtate întotdeauna față în față


Mesajele text au fost concepute pentru a fi scurte și a-i ajuta pe oameni să-și transmită informații rapid, fără să fie necesar să se sune.

Dar orice conversație care este serioasă sau are potențialul de a duce la o discuție în contradictoriu trebuie purtată față în față. Un mesaj text este prea scurt, îi lipsește conținutul emoțional care este atât de important și cauzează mai multe neînțelegeri și chiar suferință.

De fapt, mesajele text prin care se abordează o chestiune sensibilă nu sunt altceva decât o formă de a evita rezolvarea problemelor față în față.
Rezultatul nu aduce nimic pozitiv, ci creează alte probleme sau le agravează pe cele deja existente.

De aceea este foarte important să discuți cu partenerul de viață față în față atunci când ai o nemulțumire. Evită mesajele text sau orice altă formă de comunicare incompletă, care nu vă permite să înțelegeți tonul discuției sau să vedeți indiciile nonverbale.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă