Sinceritatea nu este mereu cea mai bună. Când zic specialiștii că ar trebui să minți în relații

Probabil că ai fost învățat să nu minți niciodată. Părinții tăi ți-au spus că adevărul trebuie ales în orice situație.
Partenerul ți-a spus că sinceritatea este cea mai importantă într-o relație. Dar cercetătorii sunt de părere că oamenii percep greșit multe lucruri când vine vorba de decepții, adevăr și încredere. Aceștia sunt de părere că, dacă este controlată, minciuna te poate ajuta să construiești conexiuni, încredere și afaceri. Iată când zic specialiștii că ar trebui să minți în relații!

De ce ar trebui să minți în relații uneori


Este mai probabil să minți decât să fii mințit. Gândește-te la scenarii cum ar fi situații în care mama ta ți-a amintit să mulțumești unei rude pentru ce a gătit, deși nu ți-a plăcut, sau când i-ai dat feedback unui colaborator, dar nu ai surprins tot adevărul în cuvintele tale. 

Există exemple clasice de minciuni dăunătoare, iar cel mai toxic tip tinde să fie cel care promovează proprile interese în detrimentul altora.
Dar minciunile prosociale, destinate să îi ajute pe alții, pot construi, de fapt, încrederea în oameni, potrivit cercetării. Interesul primordial al oamenilor, cel puțin atunci când primesc informații și construiesc încredere, este bunăvoința. Oamenilor le pasă dacă ai intenții bune mult mai mult decât dacă ești sincer în sine. 

Dar adu-ți aminte că minciunile sunt benefice atunci când nu sunt egoiste. Dacă îi spui partenerului că arată grozav înainte de o întâlnire pentru a-i crește stima de sine, acest lucru este perfect. Dar dacă spui asta doar pentru a pleca mai repede de acasă pentru că ești în întârziere, motivul tău devine egoist.

Imaginează-ți că partenerul te întreabă cum arată înainte de a merge pe o scenă pentru a ține un discurs sau te întreabă ce părere ai despre discursul său înainte de a ajunge pe podium.
Chiar dacă observi o pată pe costumul său sau crezi că discursul ar mai trebui îmbunătățit, gândește-te dacă partenerul are timp să reacționeze la aceste informații și să controleze situația. Dacă nu există niciun lucru pe care partenerul tău să îl poată îmbunătăți sau schimba în acel moment, s-ar putea să faci loc în viață decepției. Minciunile în aceste cazuri sunt văzute ca benefice, deoarece nu există nimic ce să poată face în acel moment. În schimb, dacă partenerul tău are capacitatea de a reacționa la acest tip de informații, onestitatea este întotdeauna cea mai bună opțiune. 

Când să oferi critici constructive?


Atunci când dai un feedback, onestitatea este importantă. Deși este ușor să devii răutăcios atunci când ești sincer, onestitatea brutală nu este întotdeauna cea mai eficientă modalitate de a transmite un mesaj.
În loc să-i spui unui angajat cu performanțe scăzute că se descurcă oribil, gândește-te să-i spui că a avut un start greu, dar că toată lumea se descurcă mai greu la început, după care poți oferi critici constructive. Un astfel de feedback va fi primit mult mai bine, lucru care va aduce beneficii afacerii tale pe termen lung. 

Decepțiile bine intenționate și ușoare pot fi chiar mai benefice în relațiile îndepărtate. În relațiile competitve sau la primele interacțiuni, onestitatea este mult mai precară, poate afecta relațiile și reduce încrederea. Acest lucru are loc pentru că ambele părți sunt mai puțin familiare cu adevăratele intenții ale celeilalte persoane și fiecare dintre persoanele dintr-o astfel de relație mai puțin apropiată s-ar putea să se întrebe dacă cealaltă persoană încearcă să o submineze.
Totuși, dacă vrei să îi oferi un feedback sincer unei cunoștințe mai îndepărtate sau prietenului unui prieten, trebuie să o faci cu bunăvoință. Îi poți spune că vrei să reușească în ceea ce și-a propus, așa că îi oferi această critică.