Semne că ești într-o relație intimă sănătoasă

Vrei ca partenerul tău să fie prietenul tău, companionul, cel căruia îi poți spune secretele, care te poate ajuta la orice oră din zi și din noapte.
Nu îți dorești să ai un partener care să te ajute doar să faci un copil. O relație intimă sănătoasă presupune mult mai multe decât atât. Pentru a determina dacă ești într-o relație sănătoasă, este important să analizezi anumite detalii ale relației. Iată câteva modalități prin care îți poți da seama dacă ești într-o relație intimă sănătoasă!

Cum îți dai seama că ești într-o relație intimă sănătoasă?


1. Vă certați într-un mod sănătos


Pe vremuri, se spunea că o relație sănătoasă este cea în care partenerii nu se ceartă. Partenerii unui cuplu care se înțelegeau și erau de cinci ori mai afectuoși decât certăreți erau văzuți ca fiind într-o relație sănătoasă.
Cu toate acestea, în zilele noastre este important să știi cum să treci de conflicte într-un mod sănătos, cu scopul de a ajunge la o armonie pentru ambii parteneri. Precum un mușchi care devine mai puternic atunci când se rupe și se repară după antrenamente, la fel și relațiile devin mai puternice când cuplurile reușesc să treacă de o ceartă într-un mod sănătos. Multe cupluri nu au un mecanism eficient de reparație după o ceartă. Acestea ascund problemele sub preș. Însă îți vei da seama că te afli într-o relație sănătoasă atunci când poți rezolva conflictul și găsi noi soluții.

2. Este ușor să plângi


Un alt mod prin care poți să-ți dai seama că o relație este sănătoasă este prin comunicarea corectă. Cu toate acestea, cuplurile moderne definesc sănătatea relației prin ușurința de a se descărca unul în prezența celuilalt.
Pot plânge, râde, țipa, se pot descărca. Mulți oameni cred că au nevoie doar de o comunicare sănătoasă cu partenerul pentru a face relația să meargă. Însă comunicarea este, de fapt, un termen umbrelă pentru a descrie ceva mult mai complicat. Multe cupluri știu cum să vorbească și cum să asculte.
 
Problema nu stă în felul în care comunică, ci în felul în care își gestionează emoțiile. Atunci când partea creierului care gestionează emoțiile se activează, se închide accesul la partea creierului care gestionează comunicarea. În relații, oamenii se simt adesea copleșiți de emoții și își dezactivează abilitatea de a se conecta și de a comunica. Atunci când se întâmplă acest lucru, cuplurile tind să intre în modul de ceartă.
Au probleme cu deschiderea emoțională și cu empatizarea în același timp. Dacă te afli într-o relație în care ai acces la trăirile interne ale partenerului și simți că îți poți împărtăși emoțiile cu ușurință, atunci ai noroc. 

3. Devii mai responsabil


Multe persoane evaluează relațiile în funcție de cum le fac să se simtă. În trecut, se credea că ai o relație sănătoasă dacă te simți mai bine cu privire la propria persoană. Dar nu înseamnă că ai o relație sănătoasă dacă te simți bine. Partenerul poate fi co-dependent sau poate fi vorba despre alți factori de care nu îți dai seama. Un nou fel de a evalua dacă ai o relație sănătoasă este să observi dacă îți recunoști mai ușor greșelile și îți asumi responsabilitățile.
Atunci când te simți în siguranță să spui că îți pare rău sau că ai greșit într-o relație, știi că este vorba despre o relație sănătoasă.

Multe persoane concentrează vina pe partener pentru problemele din relația lor. Când nu dați vina unul pe altul, interacțiunea devine mai creativă. S-ar putea să te simți mai bine cu privire la propria persoană atunci când îți recunoști și îți accepți slăbiciunile, dar știi că ești iubit și acceptat în același timp.