Relația ta: Cum îi spui că vrei un copil, fără să-l îngrozești

Când te-ai hotărât că vrei un copil, discuția cu partenerul poate fi dificilă, mai ales dacă nu ai discutat cu el pe larg despre familie și viitor. Există însă câteva sfaturi utile care te ajută să-i spui că vrei un copil, fără să-l îngrozești.
Când te-ai hotărât că vrei un copil, discuția cu partenerul poate fi dificilă, mai ales dacă nu ai discutat cu el pe larg despre familie și viitor. Există însă câteva sfaturi utile care te ajută să-i spui că vrei un copil, fără să-l îngrozești.

Discuțiile despre copii sunt în multe cupluri un subiect delicat, atunci când sunt ocolite la începutul relației. Dacă ai ajuns în situația să vrei un copil fără să știi ce părere are partenerul despre asta sau în afara planurilor stabilite în doi, este important să abordezi discuția cu mult tact.

Cum inițiezi discuția despre copil

Înainte să îi spui exact ce te frământă, îi poți da mici indicii pentru a-l face să se pregătească pentru discuția de care crezi că se teme.
Poți zâmbi atunci când vezi copii sau lucrușoare pentru copii într-un mod evident și într-o manieră complet pozitivă, fără vreo notă de reproș.

Alege momentul potrivit pentru discuție, atunci când amândoi sunteți relaxați și într-o atmosferă intimă, în care întreruperile sunt minime. Nu aborda însă niciodată acest subiect chiar după sex, când partenerul este pe cale să adoarmă.

Fă-l să înteleagă că nu-ți poți închipui să începi o familie alături de un alt bărbat și că apariția unui copil în viața voastră este un pas înainte care poate aduce multe satisfacții pentru amândoi.

Care sunt aspectele cele mai importante ale problemei

Situația financiară în cuplu, dar și stabilitatea emoțională sunt factori importanți de adus în discuție când vrei să-i mărturisești dorința ta de a avea un copil.

Chiar dacă nu vrei să-l sperii, este important să nu prezinți rolul lui ca pe unul minor.
În primele luni după naștere tu ești implicată mai mult, dar responsabilitățile vor crește și pentru tata în mod constant, putând chiar să-i ocupe o mare parte din timpul liber.

După ce i-ai prezentat argumentele tale, care în mod ideal sunt solide, ascultă-l și pe el, indiferent cât de mult îți displace punctul lui de vedere diferit. Când nu există un compromis pe loc, propune-i o perioadă de gândire pentru amândoi, timp în care fiecare va putea analiza mai mult impactul unui copil asupra relației și asupra viitorului cuplului.

Cât timp de gândire îi dai

Dacă totuși partenerul se sperie și îți oferă un "nu" categoric pentru viitorul apropiat, nu este o idee bună să pornești o ceartă după prima discuție.
Este important să-i lași timp suficient de gândire dacă este prima oară când află că tu îți dorești un copil cât mai repede. Acest repaus poate varia în funcție de nerăbdarea ta, dar și de alți factori, ca situația financiară în cuplu.

În general, nu este o idee bună să abordezi problema direct prin "Vreau un copil" dacă nu ați discutat mai întâi planuri pe termen lung. Ține cont de faptul că presiunile repetate asupra partenerului, lipsite de tact, pot crea tensiuni în relație care pot duce chiar la despărțire. Nu aborda niciodată discuția după ce ai consumat băuturi alcoolice, deoarece poate lua rapid o cotitură neplăcută.

Ia-ți și tu suficient timp de gândire înainte de a renunța la relație în condițiile în care partenerul susține că nu vrea copii deloc sau nu în perioada în care îți dorești tu să devii mamă.