Simti ca s-a indepartat de tine, il certi si-i ceri continuu sa fie mai implicat in relatie sau in problemele familiei, dar parca vorbesti singura. De vina sunt anumite programari mentale, provenite din educatia fiecaruia, iar rezolvarea acestei situatii se afla doar in comunicare. Un altfel de comunicare.
Inca de mici, fetelor li se spune ca, pentru a fi fericite in viata, au nevoie de un sot si pentru aceasta trebuie sa fie dragute, amabile si nu prea indraznete.
La maturitate, femeile au tendinta de a vedea in relatiile de dragoste implinirea existentiala si simt anxietate si depresie extrema atunci cand nu au un partener sau el nu le trateaza asa cum si-ar dori.
Baietii in schimb, invata de la parinti ce inseamna masculinitatea: cum sa fie independenti, sa aiba control si sa nu-si exprime sentimentele pentru a nu fi considerati slabi sau prea feminini.
Datorita acestor programari mentale, problemele cu care se confrunta barbatii in relatiile intime sunt: slaba capacitate de a-si identifica sentimentele, stari acute de furie si frustrare cand pierd controlul situatiei, dificultate in capacitatea de a se bucura de activitati fara un tel anume.
Astfel, in timp ce femeile au nevoie de multa intimitate si apropiere din partea lor, barbatii au nevoie de independenta si aceasta nevoie a lor este considerata de catre femei drept indiferenta sau, mai rau, lipsa a dragostei.
Metode pentru a-i spune, altfel, ce ai pe suflet
Daca ai ajuns in situatia in care el s-a indepartat de tine, te simti singura in relatie, il certi si-i aduci reprosuri interminabile fara a avea efectul scontat, si totusi vrei sa lupti pentru a-l recastiga, iata ce ai putea sa faci:
- scrie-ti gandurile si sentimentele intr-o scrisoare;
- foloseste papusi pentru a te certa cu ele: s-ar putea sa te amuze si sa intelegi de la distanta modul copilaresc in care obisnuiesti sa actionezi;
- utilizeaza cartonase cu mesaje pentru partenerul tau, pe care sa le pui in diverse locuri din casa;
- foloseste principiul “pentru mine”, pentru a scapa de ideea ca intre voi exista un singur adevar si acela e al tau (ex: “desi crezi ca sunt isterica, pentru mine atitudinea mea inseamna ca imi exprim emotiile”).
- intalneste-te cu partenerul la jumatatea drumului: daca el isi sustine punctul de vedere, in loc sa-l contrazici, poti sa-i spui: ”vad unde vrei sa ajungi, dar si punctul meu de vedere trebuie luat in considerare.”
- nu spori pierderea controlului: ignora situatia tensionata si lasa rezolvarea ei pe mai tarziu.
- pune limite: exprima deschis faptul ca te deranjeaza sa fii abuzata si nu ai de gand sa tolerezi acest lucru.
Amintiti-va de vremurile cand erati apropiati si optimisti, de exemplu despre o excursie pe care ati facut-o impreuna si v-a placut foarte mult; tineti-va in brate,
atingeti-va chiar daca momentul nu pare autentic, si veti vedea cum furia incepe sa dispara. Intrebati-va unul pe altul: ”ce as putea face pentru tine, astfel incat situatia sa se amelioreze ?”si raspundeti fiecare cat mai concludent.
Cum sa treci peste neintelegeri
In final, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci peste neintelegerile dintre voi:
- fii dispusa sa recunosti dreptul partenerului de a-si exprima sentimentele in mod deschis si sincer;
- fii flexibila in negocierea conflictelor;
- exprima-ti aprecierea fata de efortul facut de el;
- incearca sa iti pastrezi simtul umorului;
- implica-te in alte activitati placute, care nu-l implica neaparat si pe el si nu te mai concentra doar pe aspectele negative ale relatiei.
Relatiile nu sunt usoare, ele se construiesc in timp si cu rabdare si e nevoie sa depunem mult efort pentru a le face sa mearga.
Steliana Rizeanu , psihoterapeut
CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
Bd. Decebal. Nr.6, sect. 3, Bucuresti
Tel : 021.326.52.90 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522
www.aquamarin.ro
contact@aquamarin.ro