Refuzul

Actul sexual cuprinde mai multe momente. Cei doi simt nevoia de a fi unul cu celalalt, de a face dragoste. Pentru aceasta, este necesar sa se introduca reciproc in aceasta arie. Urmeaza o perioada de introducere care se numeste faza de platou. Unii acorda o atentie importanta acestui moment, altii cauta sa o depaseasca pentru a se merge la ceea ce inteleg ei prin act sexual - penetrare. Prin ce este importanta aceasta etapa a actului sexual?

  • Asigura o buna crestere a gradului de excitare si continuarea efectiva a actului sexual in conditii eficiente.

  • Asigura un grad ridicat de placere si satisfactie.

  • Este o forma de manifestare a spontaneitatii fiecarei persoane.

  • Depasirea si intrarea in umbra a eventualelor reticente in satisfacerea partenerilor.


  • De cele mai multe ori, trairea orgasmului depinde de etapa de platou. Gradul de excitare are o curba ascendenta in mod normal. Faza de incalzire permite aceasta reusita a cresterii gradului de excitare.

    De cele mai multe ori, frigiditatea este o consecinta a atentiei insuficiente acordata acestei faze. Ce se poate face? O perspectiva posibila este data de gradul de excitare. Daca am privi matematic actul sexual el ar arata cam asa:

       -----
    - -
    - -
    - -
    - -
    - -


    Este ca si cum ar exista o permanenta si constanta crestere a intensitatii excitarii pe parcursul fazei de platou, urmata de un moment de maxima intensitate - momentul orgasmului si de o revenire la starea initiala de excitare. Aceste momente sunt importante, iar orice tip de disfunctie sexuala se poate traduce in caderea starii de intensitate. Pentru cuplurile care utilizeaza prezervativ, momentul rularii sale devine un moment de cadere a intensitatii excitarii.

    In ansamblu, cresterea continua a intensitatii excitarii nu este intotdeauna posibila. Capacitatea cuplului de a trece peste aceste momente de cadere a intensitatii creeaza posibilitatea unei vieti sexuale eficiente.

    Exista insa si variabile psihologice care pot conduce la dificultati. Atunci cand avem temeiul ca noi sau partenerul nostru nu are capacitatea de a intretine un act sexual spontan, eficient, vom profita de aceste momente pentru a ne confirma temeiul.

    De exemplu, o persoana care a avut unele esecuri sexuale, ajunge sa aiba indoieli privind capacitatea sa de a avea erectie permanenta. In momentul in care sesizeaza o cadere a intensitatii excitatiei (concretizata de cele mai multe ori la barbati in erectia partiala sau chiar in caderea erectiei), gandurile si temerile se instaleaza iar acesta in loc sa gaseasca acele solutii petnru regasirea erectiei, se vor limita la a se convinge din nou: "am probleme sexuale".

    Odata instalat temeiul incapacitatii, acesta poate fi un simptom situational creator de stres, iar stadiul va fi dificil de modificat deoarece se asteapta ca actul sexual sa fie perfect - adica curba sa nu cunoasca nici un moment de regres. Aceasta situatie este posibila dar nu are o probablitate de 100 la suta. De aici se continua desutl de usor - nu sunt capabil sa fiu barbat, sunt un eunuc, nu sunt un om care sa aiba rezultate in viata. Sunt tot felul de ganduri asociate, rezultate ale unei stari de instabilitate.

    Depasirea momentelor de cadere a intensitatii excitatiei este posibila prin implicarea spontaneitatii cuplului si prin regasirea momentelor de exprimare diversa din punct de vedere sexual.

    La femei este o centrare pe cresterea intensitatii excitatiei. Daca partenerul reuseste sa fie atent la gradul de excitare a partenerei, actul sexual va fi mult mai simplu si s-ar evita destule momente frigide. Gradul de excitare al partenerului se simte si se vede cu usurinta. Se simte modul cum rezoneaza corpul sub actiunea unor stimuli, se vede si se aude.

    Trecerea mai departe este necesar sa aiba loc atunci cand acest grad de excitatie este evident bine marcat. Daca ambii parteneri reusesc sa aiba un grad suficient de puternic de excitatie, atunci cresterea capacitatii de exprimare sexuala in momentele viitoare este cu usurinta realizabila. A invata sexualitatea in cuplu inseamna:

  • A invata sa depasesti momentele de scadere a intensitatii excitatiei;

  • Identificarea acelor actiuni care conduc la cresterea curbei excitatiei;

  • A identifica momentul propice pentru trecerea mai departe;

  • A invata sa simti partenerul.

  • Aceste 4 puncte sunt temeiurile de baza care iti permit sa mergi mai departe si mai eficient intr-un act sexual reusit�