Nu vreau sa raman singura!

Cu gesturi sau cuvinte diferite, oricine iti va confirma ca suntem fiinte sociale si ca nevoia noastra superioara fundamentala este de a ne integra, de a simti ca apartinem si avem un loc printre ceilalti oameni. Acest sentiment de apartenenta e hranit de familia din care facem parte, de grupul de prieteni, de colegii de munca sau de scoala.

Cu cat grupul este mai aproape de noi, cu atat ne simtim mai in siguranta si ne deschidem mai usor. De aceea, in mod firesc, un prieten sau un iubit devin atat de necesari. Alaturi de iubire primim si mesajul ca suntem importanti pentru cineva si ca putem avea sprijinul, increderea si afectiunea unei alte fiinte. Uneori insa aceste cautari nu sunt atat de usoare pe cat ar parea.

Presiunea sociala ne face de multe ori sa ne implicam in activitati care sunt urgente, chiar daca nu sunt importante. De asta, stam de multe ori la serviciu peste program si nu mai apucam sa ne intalnim cu prietenii la o terasa, sau renuntam la o parte din concediu pentru a termina un proiect.

In timp, fara sa iti dai seama, te poti trezi ca ai devenit o persoana mai singura decat ai fi crezut vreodata si ca nu doar nu ai prieteni sau un iubit, dar nici nu vezi cum ai avea timp pentru a ti-i face.


Si totusi, urasti sa fii singura. Ce faci ?

Vezi ce inseamna pentru tine sa fii singura, ca sa iti dai seama ce nu vrei sa iti lipseasca. Intelegand ce inseamna pentru tine prezenta unei alte persoane poti incerca sa iti creezi acel suport si in alte moduri, pentru a nu te prabusi in depresie. Daca iti lipseste un prieten pentru ca nu ai cu cine sa mergi la teatru sau in vacanta, atunci poti invata sa faci aceste lucruri si singura, si sa te bucuri de ele, sau sa
cauti prieteni sau prietene cu care sa te simti bine si sa petreci timp impreuna, chiar daca nu aveti o relatie.


Poate doar ai sentimentul ca nu vrei sa fii singura, cand de fapt asta cauti prin modul in care te porti in viata de zi cu zi. Uneori se poate ca in interiorul tau sa nu fii de fapt pregatita pentru o relatie. Experientele trecute sunt cel mai adesea cele care te marcheaza atat de mult incat ajungi sa sufli si in iaurt. Si constient tu spui ca vrei o relatie, chiar cauti, dar neconstient te sabotezi intrand in relatii imposibile. Doar dandu-ti seama de aceasta schema disfunctionala poti face primul pas pentru a-ti rezolva nefericirea,  fara a mai suferi si a da vina pe altii.



Care sunt lucrurile majore pe care le amani pentru ca esti singura?

Poate o casa noua, sau mutarea intr-un alt oras sau poate sa faci un copil. Oricare le poti face si singura, dar e posibil ca pentru unele sa nu fii pregatita chiar daca ai fi cu cineva. Si asta inseamna ca nu ai motive sa fii nefericita pentru ceva ce nici macar nu iti doresti inca. Ia-o incet, in ritmul tau. Indiferent daca vei fi sau nu cu cineva, oricum vei fi mereu cu tine insati. Si asta ramane relatia cea mai importanta din viata ta. Incepe prin a te asigura ca e una buna.