Până la urmă, să iubești pe cineva înseamnă să nu-i trădezi încrederea, să nu-l faci să sufere și să-i fii loial, nu-i așa?
Specialiștii sunt, însă, de altă părere. Potrivit antropologului biolog Helen Fisher, citat de businessinsider.com, infidelitatea nu poate fi descrisă în alb și negru așa cum suntem obișnuiți să credem.
Fisher a realizat un experiment împreună cu o echipă de cercetători, în cadrul căruia au scanat creierele persoanelor îndrăgostite. Aceștia le-au arătat subiecților o fotografie neutră, apoi o fotografie cu persoana de care erau îndrăgostiți pentru a descoperi care regiune a creierului devine activă.
Rezultatul a fost surprinzător: Partea creierului responsabilă pentru „sistemul de răsplată” a devenit activă atunci când un voluntar a văzut fotografia persoanei pe care o iubea.
Este aceeași regiune a creierului care devine activă atunci când cineva consumă cocaină sau atunci când are un orgasm.„Dragostea romantică nu este o emoție, ci un impuls, un instinct”, a declarat Fisher. „De fapt, cred ca este mai puternică decat dorința sexuală”, adaugă antropologul.
Dar problema este că iubirea romantică nu este singurul tip de iubire care este activat atunci când ne îndrăgostim de cineva.
De fapt, specialista susține că există trei tipuri de comportamente care apar în relațiile de iubire:
Dorința sexuală: Indică apetitul sexual și cât de des o persoană își dorește sex.
Iubirea romantică: Este cea care ne îndeamnă să ne canalizăm atenția asupra unei singure persoane.
Atașamentul: Este senzația de securitate pe care o simțim față de un partener de lungă durată și care permite creșterea copiilor alături de acest partener.
„Cu alte cuvinte, suntem capabili să iubim mai multe persoane în același timp”, spune specialista.
Iar acesta este motivul pentru care oamenii înșală chiar dacă își iubesc partenerul de viață.Este științific posibil să simțim un atașament puternic pentru un partener de lungă durată, în același timp să ne simțim îndrăgostiți de o altă persoană și în același timp să ne simțim atrași sexual de o altă persoană, spune antropologul Helen Fisher.
Bineînțeles, acest lucru nu justifică înșelatul și în mod sigur nu îi face pe cei înșelați să se simtă mai bine.
Însă concluzia este aceea că există dovezi științifice care demonstrează că cei care înșală sunt sinceri atunci când spun că își iubesc cu adevărat partenerul de viață, chiar dacă au făcut sex cu altcineva.