De exemplu, o prietenă îți arată o persoană care arată bine, dar tu nu o consideri la fel de atrăgătoare. Care este motivul? Dacă cineva este atrăgător, ar putea însemna că este atrăgător pentru toată lumea, dar acest lucru nu se întâmplă.
Motivele pentru care ești atrasă de cineva anume par să fie un mister. Dar cu toate acestea, atracția față de unele persoane nu este doar o coincidență.
“Atracția își are de obicei rădăcina în tiparele experiențelor noastre de viață, inclusiv cele din copilărie. Asociem amintirile din copilărie și oamenii pe care îi includ cu cei pe care îi întâlnim în prezent. Folosim imaginea celor pe care i-am cunoscut în copilărie și recunoaștem trăsăturile similare de personalitate ale oamenilor din prezent.
De exemplu, dacă cel mai bun prieten al tău din copilărie era înalt, ar putea explica motivul pentru care ești atras de persoanele înalte în prezent”, explică psihologul și profesorul Michele Kerulis, din cadrul Universității Adler.Dopamina și serotonina ne influențează emoțiile
Potrivit cercetătorului Helen Fisher, de la Universitatea Rutgers, atracția este declanșată de același mecanism din creier care controlează sentimentul de răsplată. Acest lucru explică de ce simțim atât de intens primele etape ale unei relații.
Dopamina este produsă de hipotalamus și creează o senzație de exaltare și euforie atunci când ne aflăm în prezența unei persoane de care suntem îndrăgostiți. Nivelul ridicat de dopamină este asociat cu producția unui hormon numit norepinefrină, care cauzează scăderea apetitului și afectează calitatea somnului.
Serotonina este eliberată în corp la scurt timp după ce întâlnim pe cineva pe care îl considerăm atrăgător și are un impact uriaș asupra emoțiilor noastre în fazele inițiale ale unei relații.
Se spune că serotonina distrage mintea cuiva în atât de mare măsură încât ne putem gândi la persoana de care suntem atrași până la 65% din zi.Combinația dintre dopamină și serotonină are o influență atât de puternică în fazele inițiale ale relației încât oamenii pot asocia aceste efecte cu iubirea. Iar acest lucru ar putea să explice în același timp și termenul de dragoste la prima vedere.
Hormonii joacă un rol important
Unele studii au arătat că nivelul hormonilor ar putea să determine de cine ne simțim atrași. Bărbații care au un nivel mai ridicat de testosteron este posibil să se simtă mai atrași de femeile care se consideră foarte feminine. Cu toate acestea, doar pentru că un bărbat are un nivel mai mare de testosteron nu înseamnă că este mai atrăgător.
Contactul vizual este esențial
Specialiștii de la Universitatea din Chicago au realizat un studiu pentru a descoperi dacă există o legătură între contactul vizual și dragostea la prima vedere. Studiul s-a axat asupra mișcărilor ochilor și dacă există o diferență între mișcările care apar în cazul iubirii și cele care apar în cazul dorinței sexuale.
Cercetătorii s-au folosit de imagini care reprezentau dragostea romantică și imagini care reprezentau atracția sexuală. Aceștia au descoperit că oamenii erau mai predispuși să se concentreze asupra figurilor celor de care erau îndrăgostiți și să se concentreze asupra corpului în imaginile care reprezentau atracția sexuală.Contactul vizual este o formă de limbaj corporal și indică faptul că ești complet concentrat asupra persoanei cu care comunici și poate consolida relațiile.
Timbrul vocii influențează atractivitatea
Unele studii au descoperit că în general femeile consideră bărbații care au voce mai groasă ca fiind mai atrăgători, mai ales atunci când se află la ovulație. Se pare că această preferință are o explicație biologică, o voce mai groasă fiind asociată cu șanse mai mari de a avea copii sănătoși.
Posteaza comentariu