Astazi din ce in ce mai multe cupluri se desfac (exista tot felul de studii si statistici, cum ca unul din doua sau unul din trei cupluri divorteaza, ca predomina familia monoparentala, etc). Rolurile femeii si rolurile barbatului sunt in permenenta modificare.
Femeia nu se mai multumeste doar cu rolulrile de mama si doamna a casei , iar barbatul nu mai doreste sa-si asume rolul de cap al familiei. Valori ca libertatea, cariera, pasiunea au devenit de multe ori mai importante decat familia, asa cum este inteleasa in mod traditional.
Iata un motiv din pricina carora multe cupluri se despart:
Secretele
Este sau nu cazul, ce fel de informatii din trecut este necesar sa divulgi in perioada primelor intalniri sau in timpul logodnei sau chair in timpul casniciei… dar daca trecutul inseamna saptamana ce tocmai s-a incheiat… "exista vreun pericol in a spune adevarul si numai adevarul"?
Problema cu ce spunem si ce nu se rezuma la a stii care este diferenta dintre secret si intim. Este foarte important sa stim a face aceasta diferenta. Este necesar si vital pentru sanatatea umana ca indidul sa fie tolerant cu el insusi si sa-si pastreze o demintate onorabila.
Multe persoane tind sa disece in profunzime trecutul lor relational, la primele intalniri, pentru a fi in acest mod absolvite de pacate.
Acesti oameni nu au deloc simtul intimitatii.Altii se urasc pe ei insisi, considera ca tot ceea ce ar putea spune despre ei este rusinos si degradant, astfel ca vor sa tina totul inauntru. Considera ca pentru ei nu exista iertare sau posibilitate de progres. Acestia sunt oamenii pentru care orice devine secret.
Este o dovada de sanatate mentala sa poti accepta limitarile cuiva, ranile si cicatricile trecututului, problemele lui, asumandu-ti totodata riscul de-a fi cunoscut cu adevarat. Este singura modalitate in care putem avea relatii sanatoase, vii si de calitate.
Pentru oricare dintre noi exista anumite trasaturi din personalitatea noastra de care nu suntem foarte fericiti sa vorbim, dar unii in mod special traiesc intr-o nesiguranta profunda. De aici apare nevoia de control: sa stie tot ce faci, unde, cand, cu cine, ce spui, ce gandesti, ce scrii, etc. Daca nu au aceste informatii isi imagineaza tot ce mai rau, exagereaza, interpreteaza gresit totul, orice capata dimensiuni catastrofice.
Mediul nostru cultural determina oamenii sa puna la indoiala fidelitatea celor apropiati. Pe de alta parte oamenii nesiguri, care se tem sa nu piarda controlul sau sa fie judecati ori respinsi, transforma totul in ceva intim, ca intr-o incercare disperata de a isi pastra echilibrul.
De multe ori confruntarea cu anumite secrete este o modalitate foarte buna de-a afla daca celalalt este cel ales. Nu poti cunoaste cu adevarat un om decat atunci cand imparti cu el si greutati, nu doar lucruri amuzante si placute.
Pe langa faptul ca este necesar sa ne asiguram ca putem porni in viata alaturi de un partener potrivit, mai exista si aspectul fundamental al dezvoltarii individuale. De multe ori, impactul profund pe care diverse experiente neplacute si nefericite l-au avut asupra noastra ne urmareste intreaga viata. Secretele impiedica dezvoltarea personala si evolutia. Prin toate actiunile pe care le intreprinde fiinta umana are doua motivatii fundamentale: una sa scape de suferinta si a doua sa caute placerea.
Multi oameni sunt rusinati de de actiuni sau comportamente din trecut si sufera continuu pentru ca nu se pot ierta pe ei insisi. Incapacitatea de-a te ierta duce la o frica terifianta de-a nu fi respins sau urat de cei pe care ii iubim, ceea ce face parte dintr-o forma de autopedepsire perpetua. Unora le vine greu sa-si aprecieze progresele pe care le-au facut, sa constientizeze faptul ca s-au schimbat, ca nu vor mai face niciodata "lucrul acela rau", ca au dreptul sa fie fericiti si respectati pentru calatoria curajoasa pe care au intreprins-o pentru a ajunge in momentul prezent.
Uneori secretele sunt modalitatea prin care oamenii se straduiesc sa evite problemele serioase si triste care exista intr-o relatie. Se amagesc ca pastrand secretul situatia va continua la nesfarsit. Confruntarea cu problema, a cere ajutor, a schimba sau a constientiza inutilitatea bolnavicioasa a situatiei sunt actiuni de care se feresc cu ardoare. Nu functioneaza niciodata. Incercand sa imbunatateasca o relatie facand totul sa para perfect, asigurandu-se ca nu va fi prins in momentul in care face greseli, sau facand in asa fel incat intotdeauna sa aiba dreptate, insemna sa nu folosesasca uneltele potrivite pentru a construi o relatie sanatoasa si plina de iubire.
Ascunderea deciziilor sau actiunilor gresite este o forma de minciuna si poate afecta serios relatia pentru ca distruge credibilitatea si increderea pe care o are partenerul in tine. Pentru a castiga increderea partenerului si credibilitatea nu trebuie sa ii lasi niciodata impresia ca il poti pacali cu scopul de-a evita o confruntare directa, o cearta , asumarea responsabilitatii, o imagine negativa, faptul ca ai gresit sau ca nu detii controlul.
Cea mai trista urmare a pastrarii secretelor intr-o relatie este faptul ca esti singur cu spaimele si problemele tale. Fiecare dintre noi suntem unici, entitati distincte, diferite.
Cu totii infruntam mai bine greutatile daca luptam alaturi de cineva. Nimeni nu este iubit pentru ca este perfect - suntem iubiti pentru ca dam dovada de compasiune, fragilitate, tandrete, grija fata de altii, umor, sesibilitate, credibilitate, etc.
Nu va fi bine niciodata in momentul in care un secret va iesi la suprafata. Este mult mai bine sa ne inghitim mandria, sa recunoastem adevarul si sa-l infruntam impreuna cu partenerul. Toate realtiile devin mai puternice in momentul in care partenerii se confrunta impreuna cu dificultatile si incercarile.
Nu putem iubi daca nu avem incredere. In primul rand in noi si apoi in partener. Uneori cele mai grave secrete sunt adevarurile pe care le ascundem de noi insine. Pornind de aici lucrurile nu fac decat sa se inrautateasca. Nu putem fi apropiati daca ne ascundem. Secretele nu au ce cauta in intimitate.
Secretele si intimitatea sunt ca polii magnetici de acelasi semn: se resping reciproc.
Psiholog Nusa Bugeac, Psihoconsulting