Barbatii prezinta mai multe probabilitati decat femeile sa spuna minciuni si sa nu se simta vinovati pentru acest lucru, conform rezultatelor unui sondaj realizat in Marea Britanie.
La cei 3.000 de participanti la acest studiu, cercetatorii au descoperit ca, in mod obisnuit, barbatii spun, in medie, trei minciuni pe zi (adica 1.092 pe an), in timp ce femeile spun, in medie, 728 de minciuni pe an, adica circa doar doua pe zi.
Acest studiu a scos la iveala faptul ca doar 10% dintre participanti recunosc ca si-au mintit partenerul de viata.
Topul minciunilor
Pe primul loc in topul minciunilor preferate de catre barbati se situeaza fraza arhicunoscuta: "N-am baut chiar asa de mult", urmata de "N-am nimic, mi-e bine", "N-am avut semnal", "Sunt blocat în trafic", "Nu, posteriorul tau nu arata mare in tinuta aia", "Ai slabit", "Este tocmai ceea ce mi-am dorit".
Primul loc in topul minciunilor rostite de femei se situeaza fraza "N-am nimic, mi-e bine!", urmata "N-a fost asa de scump", "Ma doare capul", "Era la reduceri", "Sunt pe drum", "Este tocmai ceea ce mi-am dorit".
Dupa cum se poate observa, "Este tocmai ceea ce mi-am dorit" este o minciuna folosita atat de barbati, cat si de femei, si se rosteste, cum era de asteptat, la cadourile oferite de unii altora.
Cine se simte vinovat?
Potrivit aceluiasi studiu, femeile se simt mai vinovate decat barbatii atunci cand spun o minciuna: 82% dintre ele spun ca se simt vinovate din cauza minciunilor spuse, comparativ cu 70% dintre barbati.
Trei sferturi dintre participantii la studiu spun ca minciunile sunt acceptabile daca este necesara evitarea ranirii sentimentelor unei persoane. In ceea ce priveste calitatea, 55% dintre britanici sunt de parere ca femeile spun mai bine minciunile, desi o fac mai rar decat barbatii.
"Minte-ma frumos..."
Este o vorba pe care am auzit-o acum multa vreme si ma gandeam cum poti face un rau (pentru ca identificam orice minciuna, orice tradare cu raul) frumos? Dar am inteles ca acele mici amagiri, care nu ranesc sufletul celui de langa tine, care nu ii frang inima, care nu au nimic in comun cu nesiguranta relatiei, care nu tradeaza iubirea... nu fac niciun rau.
Se stie ca minciuna este o parte indispensabila a naturii umane, de care unii se folosesc de aceasta "amagire" mai mult decat altii, dar important este sa nu faci abuz de ea, pentru a nu ajunge sa te minti pe tine insuti.
Intr-o relatie, in mod evident, sinceritatea trebuie sa functioneze ca o lege nescrisa, manata de sentimentele frumoase existente intr-o relatie de iubire, dar exista momente in care o minciuna altruista, nevinovata, face mai mult bine decat rau. Atunci cand nu esti intr-o stare psihica extraordinara, iti doresti sa auzi ceva frumos din parte partenerului, care sa iti ridice moralul, nu-i asa? Sa iti spuna ca arati minunat, chiar daca nu este in totalitate adevarat - ei, astfel de minciuni, care nu fac rau nimanui, care te ajuta sa treci peste o stare nu tocmai buna, astfel de minciuni sunt permise intr-o relatie.
Sau atunci cand se intampla sa te intalnesti, fara sa vrei, accidental, cu fostul iubit si preferi sa nu pomenesti aceasta intamplare pentru a nu-l rani pe actualul iubit. Si pana la urma, nu s-a intamplat nimic, doar v-ati salutat si nimic mai mult... Astfel de minciuni sunt admise intr-o relatie de iubire.
Desi, mai exista cativa dintre noi care fac apel la sinceritatea bruta, chiar si in astfel de situatii, si de aici pornesc rafalele de certuri. Intr-o relatie e bine sa inveti sa ierti si sa minti frumos, dar cu masura, fara sa ranesti.
Pe Facebook, prietenele Eva.ro au oferit cateva raspunsuri interesante referitoare la acest subiect: Adriana spune ca "in principiu este foarte urat sa spui minciuni, evit pe cat pot sa mint si daca o fac trebuie sa ma caiesc stiind ca acesta este un pacat"; Oana este de parere ca "uneori e mai bine sa eviti adevarul pentru binele tuturor", iar Dana marturiseste ca spune multe minciuni, dar nevinovate.