"Sunt femeie si iubesc o femeie" - a fost marturisirea unei prietene. Daca m-a socat aceasta declaratie? Trebuie sa recunosc... m-a surprins. Stiu ca atunci cand vorbim despre iubire, avem dreptul de a alege pe cine iubim. Suntem independenti, cu un anumit grad de cultura si acest lucru ne da posibilitatea de a fi respectati, dar si disponibilitatea de a respecta pe ceilalti.
Avem dreptul de a alege, e natural, e firesc si e sanatos. Si Adina a ales, cat se poate de natural, sa o iubeasca pe Oana. "Dintotdeauna am fost atrasa de femei. Pe la 16 ani, imi facusem un 'iubit', cu care, cum era si normal, m-am sarutat, dar nu am simtit nimic. Nu am simtit nicodata nimic pentru vreun barbat, asta stiu sigur", imi spune Adina. "A fi femeie iubind o femeie este o alegere persoanala, la fel ca orice alta alegere", imi mai spune ea. Si ii dau dreptate.
Dezaprobata de unii, cu motive care vin de cele mai multe ori din convingerile lor de viata sau din framantarile lor interioare, sustinuta sau chiar adoptata de altii, homosexualitatea nu mai este considerata o problema clinica de foarte multi ani.
"Am acceptat ca imi place sa fac dragoste cu o femeie"
In cazul Adinei, accepatarea a ceea ce este a pornit de la ea. "Am acceptat ca asa sunt, am acceptat ca imi place sa fac dragoste cu o femeie si nu mi-a fost deloc greu. Asta inseamna, pentru mine, a fi normala. Nu m-a interesat niciodata ce cred cei din jur. Am destui prieteni, care imi sunt alaturi, in rest nu conteaza nimic", mai spune ea.
E drept, unele femei au iubit femei dintotdeauna. "Este modul in care si-au identificat si maturizat orientarea sexuala", dupa cum explica Lena Rusti, psihoterapeut. "Asa cum o femeie care iubeste barbatii are radare activate in prezenta potentialilor parteneri care ar putea sa o faca fericita si sa ii indeplineasca dorintele ascunse, pentru celelalte radarul este indreptat in cautarea unui posibil partener femeie, cu aceleasi dorinte de iubire, de romantism, de stabilitate sau de aventura. Uneori e destul de greu sa se gaseasca, pentru ca, din dorinta de a nu fi rejectate sau blamate, isi ascund orientarea sexuala de colegii de birou, de amici sau chiar de membri ai familiei", mai declara Lena Rusti.
A fi femeie si iubind o femeie este o poveste de dragoste foarte asemanatoare oricarei povesti de dragoste. Poate mai spectaculoasa pentru cei care nu inteleg acest lucru si sunt prinsi in capcana unor reguli rigide sau pentru cei care incearca sa isi inhibe propriile lor porniri homosexuale fiind virulenti impotriva homosexualitatii.
Pentru alte femei alegerea a aparut insa mai dificil, dupa cautari in ambele directii. "Structura lor fiind bisexuala, au incercat sa se identifice poate intr-o relatie atat alaturi de un barbat, cat si alaturi de o femeie. Insa chiar si pentru persoanele bisexuale, exista un factor determinat. Caci exista persoane bisexuale preponderant heterosexuale sau preponderent homosexuale. Si atunci, chiar daca pot avea povesti de dragoste atat cu barbati, cat si cu femei, in cele din urma tendinta va fi de a face alegerea in functie de latura predominanta", explica Lena Rusti.
Homosexualitatea psihologica
Mai exista si ceea ce putem numi homosexualitate psihologica. Aparuta uneori, de exemplu, in urma unor dezamagiri sau chiar experiente traumatice cu barbati, femeia face alegerea de a se reorienta sexual, alegandu-si parteneri care sa nu o mai raneasca.
Cum toti barbatii ar putea-o rani, optiunea ei este de a alege un partener femeie, care sa o inteleaga asa cum se intelege ea, care sa fie tandra sau vulnerabila, asa cum este ea. Cu alte cuvinte, un partener in preajma caruia sa se simta iubita si in siguranta si care sa ii comunice dragostea asa cum stie si ea sa o comunice.
Probabil ca, prin natura noastra, ne este greu sa acceptam lucrurile pe care nu le intelegem sau care sunt altfel decat ne-am dori. Cum ar ar fi "cazul" Adinei, pe care poate multi nu reusesc sa il inteleaga, sa il accepte.
Cu cat suntem mai vulnerabili, cu atat ne simtim mai amenintati si de aici vin si reactiile uneori nejustificat de agresive ale homofobilor. "Cum insa teste psihologice au aratat ca persoanele virulent homofobe au de fapt tendinte de homosexualitate pe care incearca sa si le nege si inhibe, devine evident ca lupta lor este mai degraba impotriva lor insile decat impotriva celorlalti", mai explica psohoterapeutul Lena Rusti.
Adina o iubeste pe Oana... Nu este o crima, este normalitate.