Dar ce se întâmplă, de fapt, în corp atunci când te simți atrasă de o persoană la scurt timp după ce ai întâlnit-o? Oamenii de știință au fost la fel de curioși și au realizat de-a lungul anilor diverse studii pentru a afla răspunsul. Iată ce au descoperit despre "dragostea" la prima vedere:
Iubirea este un drog
Atunci când o persoană se îndrăgostește, în creier are loc o reacție chimică și sunt produși doi neurotransmițători numiți dopamină și serotonină, cunoscuți și drept "hormonii fericirii". În această etapă, "creierul arată precum creierul unei persoane drogate cu heroină", spune medicul Trisha Stratford, potrivit redonline.co.uk.
Dopamina este produsă în hipotalamus (zona creierului responsabilă pentru recompensă) ceea ce provoacă o stare de exaltare și euforie atunci când ne aflăm în prezența persoanelor pe care le iubim. Nivelurile extreme de dopamină sunt legate de producția unui hormon numit noradrenalină care cauzează scăderea apetitului și care afectează calitatea somnului.
Noradrenalina joacă un rol important în reacția creierului numită "luptă sau fugi", ce apare atunci când o persoană este foarte stresată sau se află într-o situație extremă.
Scanările au arătat că în zona centrală a creierului apare o activitate intensă atunci când oamenilor le sunt arătate imagini cu cineva de care sunt îndrăgostiți, spre deosebire de imagini cu persoane care le sunt doar cunoștințe.Serotonina este eliberată la scurt timp după ce întâlnim o persoană pe care o considerăm atrăgătoare și are un impact major asupra sentimentelor noastre în primele stadii ale unei relații. Se spune că serotonina distrage atenția atât de mult încât o persoană se gândește 65% din zi la cel/cea de care este atrasă.
Combinația de dopamină și serotonină este atât de puternică în fazele incipiente ale unei relații încât oamenii pot pune efectele acestora pe seama iubirii.
Efectul de halou
Haloul atractivității este strâns legat de prima impresie și prin urmare joacă un rol important în conceptul de dragoste la prima vedere. Efectul de halou face parte din ceea ce este cunoscut drept bias cognitiv, adică erori de raționament apărute din cauza predispoziției naturale.
De exemplu, oamenii frumoși ni se par automat ca fiind buni, sinceri și de încredere, trăsături care nu au nimic de-a face cu aspectul fizic. Este un bias cognitiv foarte des întâlnit. Haloul atractivității face ca o persoană să considere că cineva care este atrăgător din punct de vedere fizic trebuie să aibă și trăsături de personalitate pozitive, care îl fac și mai atrăgător. Biasul de confirmare este aproape sinonim cu "dragostea la prima vedere". Biasul de confirmare este tendința de a folosi informații noi pentru a-ți întări convingerile deja existente. Interacțiunile pozitive cu o persoană de care suntem atrași devin atât de personale încât orice experiență sau trăsătură negativă este ignorată.
Acest efect poate convinge pe cineva ca s-a îndrăgostit la prima vedere datorită faptului că a extras numai trăsăturile pozitive ale celui de care se simte atras și a construit un personaj fictiv în jurul acestora.
Remodelarea trecutului
Cu toții avem obiceiul de a ne "rescrie" istoria, iar amintirile despre anumite situații și întâlniri se pot modifica în timp. Un studiu desfășurat la Universitatea din Groningen a descoperit că impresia de dragoste la prima vedere ar putea fi un produs secundar al fenomenului numit "iluzie pozitivă".
Iluzia pozitivă apare atunci când tu și partenerul tău ajungeți să credeți că v-ați îndrăgostit la prima vedere pentru că sunteți foarte îndrăgostiți în prezent.
Drept urmare, sentimentele din prezent sunt aplicate amintirilor de la prima întâlnire, ceea ce vă face să credeți că iubirea a existat încă de atunci.Prima impresie
O primă impresie este formată în primele șapte secunde după ce cunoaștem pe cineva. Drept urmare, oamenii pot stabili aproape imediat dacă cineva este atrăgător sau nu. O atracție puternică poate fi privită drept dragoste la prima vedere pentru că poate evolua în dorință sexuală.
Pentru că stabilim în câteva secunde dacă suntem atrași de cineva, creierul eliberează hormonul oxitocină în primele etape ale contactului inițial. Oxitocina este numită adesea "hormonul iubirii". Prin urmare, dacă creierul îți spune că ești îndrăgostit, atunci este posibil să simți că te îndrăgostești la prima vedere.
Posteaza comentariu