Dragostea la prima vedere este un concept romantic în care majoritatea femeilor, fățis sau nu, cred din toată inima. De "vină" sunt cu siguranță basmele cu final fericit și comediile americane romantice, cărora li se adaugă puzderia de cărți de aceeași factură. Să fie dragostea la prima vedere doar un concept inventat? Sau unul care are corespondent și în viața reală?
Dragostea la prima vedere este o experiență de care nu puțini sunt aceia care ar putea jura că au avut parte. Sentimentul că îl cunoști pe acela din fața ta de-o viață, fluturașii în stomac, conexiunea instantanee... toate sunt dovezi ale faptului că te poți îndrăgosti la prima vedere. De fapt, întocmai în distincția "dragoste la prima vedere" și "a te îndrăgosti la prima vedere" stă răspunsul la eterna dilemă și confuzie privind popularul concept romantic.
Dragoste versus îndrăgostire
Iubirea are definiții multiple, dar, în general, este acceptată o descriere de tipul celei oferite de psihologul american Elliot D. Cohen: "A iubi pe cineva este o activitate intimă, personală ce presupune dorința ca partenerului să îi fie bine, să fie fericit și în siguranță".
De asemenea, este acceptată și afirmația potrivit căreia nu poți iubi pe cineva fără să-l cunoști - spre exemplu, ne putem amoreza de actorii din filme, dar, de fapt, nu îi iubim în adevăratul sens al conceptului de dragoste, pentru simplul motiv că, în realitate, nu știm prea multe despre ei.
Așadar, la prima vedere, este vorba mai degrabă despre îndrăgostire. Un termen, de altfel, mult mai potrivit decât "dragoste", dacă ne gândim că "a te îndrăgosti" este un proces, nu o întâmplare singulară.
Pornind de la această premisă, "dragostea la prima vedere" devine un concept cu corespondent în viața reală, prin prisma faptului că poate reprezenta rezultatul final - deși, la fel de bine, lucrurile pot lua o turnură diferită - al procesului de "îndrăgostire".
Prin urmare, atunci când "îndrăgostirea" ajunge în punctul numit "iubire", adică versiunea mai stabilă și de lungă durată a primilor fluturași și a "chimiei" inițiale, putem avea în vedere un final cu happy end, adică o relație sau un mariaj până la adânci bătrâneți, așa cum se întâmplă în literatură, comedii romantice, povești.
Posteaza comentariu