Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand aud cuvantul "obisnuinta" - atunci cand vine vorba despre o relatie de dragoste, ma revolt. Poate sunt mai visatoare, idealista sau infantila, dar refuz sa cred ca intr-o relatie, in care dragostea primeaza, isi face loc obisnuinta. De ce? Pentru ca asociez obisnuinta cu rutina, care este "moartea pasiuni" intr-un cuplu. Exista, intr-adevar, aceleasi comportamente, replici, chestiuni care tin de intimitate, pe care adori sa le auzi sau sa le vezi in fiecare zi la iubitul tau, fie si dupa 10 ani de convietuire, dar conteaza foarte mult cum sunt facute sau spuse.
Pentru unele cupluri, dragostea dureaza tot restul vietii, dar exista si cazuri pentru care, in timp, dragostea sa isi piarda din intensitate si sa se transforme in obisnuinta.
Imi amintesc, din istorisirile unor prieteni, de o piesa de teatru "Te iubesc! Te iubesc?", o comedie - de fapt o "bucata de viata", dupa cum mi-au descris-o - in care el ii spunea ei: "Te iubesc ca un nebun!"; Ea: "Nebunia trece"; El: "Dar dragostea ramane", iar ea replica: "Ce mai ramane din dragoste dupa ce a trecut nebunia? Obisnuinta"... Si tot ea spune "Nu exista dragoste infinita. Ne amagim. Legile poeziei sunt altele decat legile vietii". Dar de ce legile poeziei ar fi altfel decat legile vietii? Multe poezii au fost inspirate din dragoste, suferinta, delir si angoasa, iar daca dragostea ar fi o amagire, ce rost ar mai avea?
Consider ca obisnuinta apare in momentul in care cei doi uita sa-si mai dedice timp unul altuia, uita sa se mai alinte, sa se iubeasca, relatia transformandu-se in rutina. La un moment dat, multe cupluri trec prin acest stadiu, dar important este sa realizeze cand ceva nu mai este in regula si sa ia masuri. Dragostea trebuie intretinuta, iar problemele care apar nu trebuie ignorate niciodata.
Iubirea pentru care amandoi lupta, se "asaza" in fiecare zi, putin cate putin, si ajuta la cladirea ei ca relatie. Daca este adevarata, iubirea nu se pierde niciodata. Insa, pentru asta, este nevoie de efortul si de implicarea ambilor parteneri, de dorinta lor de a-l face pe cel de langa fericit. Trebuie sa existe dorinta de a rezolva problemele impreuna, de a coopera.