1) Fa-ti o harta a corpului pentru a descoperi care este parerea ta despre atingere.
Deseneaza doua imagini ale conturului pe care il are trupul tau, una reprezentand spatele, cealalta fata. Imagineaza-te intr-o situatie de intimitate impreuna cu cineva de care esti indragostit/a. Apoi, folosind trei creioane (rosu, albastru, verde), coloreaza desenul in functie de urmatoarele informatii. Foloseste culoarea rosie in locurile de pe trupul tau care nu ai vrea sa fie atinse sub nici o forma. Albastru inseamna "ma poti atinge acolo in functie de cum ma simt in ziua respectiva".
Zonele colorate cu verde pot fi atinse fara probleme intotdeauna. Acum relaxeaza-te si examineaza rezultatele. O parere sanatoasa despre trupul tau are drept rezultat o imagine cu foarte mult verde, un pic de albastru si, la modul ideal, fara nici o urma de rosu.
Daca apar zone "interzise" ele se afla acolo din motive de alt ordin (subsuoara pur si simplu pentru ca te gadila si nu-ti place). Daca, dimpotriva, avem foarte putin verde si predomina rosul, este foarte probabil ca esti o persoana care nu se poate bucura deloc de momentele cand face sex. Incearca sa procuri cartea despre care am vorbit mai sus, a psihologului Zoldbrod, si fa exercitiile de acolo, apoi repeta acest exercitiu. Daca tot nu apare nici o imbunatatire, ar trebui sa iei in consideratie si varianta unui psiholog sau a unui specialist in probleme sexuale.
2) Uita-te la fotografiile din copilarie cu tine si familia ta.
Ele iti pot furniza indicii foarte pretioase despre mesajul pe care parintii ti l-au transmis referitor la atingere, aratandu-ti cine atingea pe cine si cum. Sunt parintii tai imbratisati in majoritatea fotografiilor? Te ating si pe tine? Tu si fratii tai sunteti atinsi in mod egal? Tu si rudele tale va atingeti?
Roaga un prieten despre care crezi ca se simte foarte bine in pielea lui si nu are nici o problema legata de propria sexualitate sa-ti permita sa te uiti prin albumul familiei lui. Compara cele doua seturi de fotografii si ma astept sa reusesti sa determini care este motivul pentru care tu si prietenul tau ati ajuns fiecare asa cum este. A intelege o problema inseamna ca esti pe cale de a o rezolva.
3) Participa la cursuri de dans.
Nu conteaza ce gen, important este sa te invete cum sa-ti misti trupul mai sexy, ceea ce va determina si o crestere a increderii in tine. Unele dintre tipurile de dans - cum ar fi dansul din buric - te incurajeaza in mod deschis sa te conectezi cu sinele tau sexual.
Cursurile de latino sau salsa implica extrem de mult contact fizic, fortandu-te sa accepti astfel mai usor atingerea unui alt trup. Si un bonus: nu se stie niciodata pe cine ai putea intalni acolo!
4) Ia-ti un animal in casa.
Cei care au animale domestice sunt mai fericiti, traiesc mai mult si au un nivel de stres mai scazut in comparatie cu cei care nu le au. Sa mangai o pisica sau un catel este cel mai terapeutic exercitiu pe care il poti face. Animalele ne pot invata o multime de lucruri despre atingere.
Care este recompensa pe care o pisica i-o ofera stapanului pentru ca a mangaiat-o: nu numai ca se arcuieste pentru a veni in intampinarea mainii acestuia, dar toarce si inchide ochii de placere. Nu-i de mirare ca ai putea sta asa ore in sir, lasand-o sa se cocoloseasca in poala ta!
5) Ciupeste-te cu un elastic.
Aceasta tehnica pare extrem de la indemana (ca sa nu zic ciudata) fiind totusi incredibil de eficienta si adaptabila. Ea consta in a purta un elastic la incheietura mainii (destul de strans pentru a-l simti, dar nu exagera. Nu de alta, dar nu vrei sa-ti pierzi bratul, asa-i?) si in a-l ciupi de fiecare data cand iti trece prin cap un gand rau.
Sa zicem ca esti un tip care a fost tachinat si chinuit la scoala din cauza ca era prea gras si in ciuda faptului ca acum nu mai esti deloc asa - muschii dezvoltati de la body-building si complimentele de la fete o dovedesc -, tu tot gras te simti. Faptul ca porti elasticul este o dovada ca vrei sa iti invingi aceasta paranoia (si punand in practica acest lucru, vei ajunge sa admiti, poate, ca problema ta nu este bazata pe realitate).
Ciupind elasticul - tare, ca sa te doara! - de fiecare data cand vei auzi o voce care iti va sopti in creier "grasanule", iti vei forta creierul sa asocieze durerea cu gandul ca esti gras. Fa acest lucru destul de frecvent si, in cele din urma, creierul tau va interveni, batandu-te pe spate si spunandu-ti "Hei, asculta, de fiecare data cand te gandesti ca esti "gras", imi provoci durere. Asa ca inceteaza sa mai gandesti asa, bine?" Iar tu vei face exact acest lucru.
6) Imbratiseaza-te.
De foarte multe ori ne atingem corpul pentru a ne relaxa. Atunci cand suntem mici, parintii ne mangaie foarte frecvent. Dar imbratisarile se mai raresc atunci cand devenim adulti. Si totusi, persoana care se afla in permanenta cu tine, indiferent unde te duci, esti chiar tu. Poate ca nu este la fel de bine ca atunci cand o face partenerul/a, dar tot este mai bine decat nimic.
Informatii preluate din cartea "Superflirt", de Tracey Cox, Editura Litera International, www.litera.ro
Distruge in 6 pasi imaginea negativa asupra corpului tau
A fi sexy nu are foarte mult de-a face cu corpul. Este mai mult o stare mentala. Indiferent de forma unui corp, daca te imbraci, te porti si chiar crezi ca esti sexy, si ceilalti te vor percepe la fel. Daca chiar ai probleme legate de perceptia propriului corp si de atingere,incearca exercitiile urmatoare. Unele dintre ele sunt adaptate dupa cartea Alinei Zoldbrod, un psiholog renumit.