De exemplu, un studiu a constat că persoanele aflate în relații de codependență nesănătoase erau mai predispuse la depresie recurentă.
Deși pot părea două lucruri complet diferite, a fi dependent de partenerul tău și a fi controlat de partenerul tău pot merge adesea mână-n mână. Un partener care vrea să aibă control asupra ta te va face să fii dependentă de el pentru a te adapta după nevoile lui. Se va enerva dacă stai cu prietenii, nu face ce îți face plăcere să faci sau chiar te poate obliga să întrerupi unele relații care nu îi plac.
Este foarte important să ne amintim că sentimentul de prea multă nevoie de cineva vine, în general, din frică, nu din dragoste. A fi codependent nesănătos te poate determina să îți sacrifici complet propria identitate de dragul partenerului. Stima de sine ar putea depinde de relația ta fără ca tu să-ți dai seama.
Dacă nu ești sigură de direcția în care se îndreaptă relația ta, trebuie să fii atentă la câteva semnale de alarmă.
Dependența de celălalt. 10 semne că nu ești pe drumul cel bun
1. Fericirea ta depinde doar de starea de spirit a partenerului tău
Dacă ești fericită doar atunci când partenerul tău e fericit, s-ar putea să fii dependentă de el. Este foarte important să fii tu, să nu îți pierzi identitatea, să gândești cu propria minte și să simți cu propria inimă, în caz contrar, vei fi nefericită tot timpul pentru că vei fi constant stresată de dispoziția partenerului tău. Nu lăsa starea de spirit a partenerului tău să te stăpânească.
2. Relația ta este singura ta sursă de fericire
În timp ce persoana cu care ești implicată într-o relație ar trebui să te bucure în mod evident, nu ar trebui să fie singura sursă de bucurie din viața ta. Oamenii care se află în relații de codependență au dispoziții care reflectă de obicei pe cele ale partenerului lor. O persoană codependentă este aceea care a lăsat comportamentul alei persoane să o afecteze și care este obsedată să dețină controlul asupra comportamentului acelei persoane. Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să-ți controlezi partenerul astfel încât să poată face doar acele lucruri care te fac fericit. Vrei să fii cu cineva care te face fericit pentru cine este, nu pentru ceea ce ți-ai dori să fie!
3. Nu poți face nimic fără el
Nu îți vei lăsa partenerul să facă nimic fără tine. Te trezești adesea scuzându-te că nu poți face anumite lucruri pentru că partenerul tău nu poate merge cu tine. De abia îți mai vezi prietenii și atunci când îi vezi, nu o faci niciodată singură. Este crucial să îți menții propria identitate pentru o bună sănătate emoțională, iar capacitatea de a face anumite lucruri separat ajută mult în acest sens.
4. Interesele tale le imită pe cele ale partenerului tău
Îți plăceau ciclismul și drumețiile, dar acum îți plac pokerul și jocurile video doar pentru că astea sunt pasiunile partenerului tău.
Citește și: 10 semne de abuz emoțional în cuplu
5. Personalitatea sau aspectul tău fizic s-au schimbat în funcție de preferințele partenerului tău
În trecut, erai sufletul petrecerii și acum ești doar un introvertit care nici nu mai merge la petreceri. Poate că partenerului tău îi place părul scurt, așa că te-ai tuns, chiar dacă nu ți s-a cerut asta. Părul nu e mare lucru, dar acest gent de comportament are potențialul de a deveni toxic. De exemplu, dacă încerci să slăbești doar pentru că partenerul tău spune că ar trebui. Dacă nu te place așa cum ești, nu ar trebui să fii cu persoana respectivă.
6. Renunți întotdeauna la nevoile tale în favoarea partenerului tău
Este normal să-ți dorești să răspunzi uneori nevoilor partenerului tău, dar trebuie să ți le satisfaci și pe ale tale. Când tot ce faci este să dai și să nu primești nimic în schimb, relația ta poate deveni nesănătoasă și dezechilibrată. S-ar putea să sfârșești explodând la un moment dat și s-ar putea să te simți gol în interior pentru că te-ai neglijat atât de mult timp.
7.
Te enervezi dacă partenerul tău acordă atenție altcuivaTe enervezi când partenerul tău vorbește, petrece timp sau ajută alte persoane, chiar și atunci când e vorba despre cel mai bun prieten sau un frate. Vrei ca atenția lui să fie pe deplin asupra ta în orice moment, chiar dacă știi că acest comportament e dăunător pentru celelalte relații ale lui. Este în regulă să -ți dorești atenție și validare, dar permite-i partenerului tău să întrețină și alte relații. În caz contrar, va deveni nemulțumit și plin de resentimente.
8. Tot ceea ce faci este să te concentrezi pe relația ta
Nu mai ai alte relații în afară de cea cu partenerul tău. Îți sacrifici prietenii și familia, chiar dacă partenerul tău nu îți cere acest lucru. La propriu, nu mai faci nimic altceva, pentru că ești atât de concentrată să te asiguri că relația ta este perfectă. Ești obsedată să te asiguri că formați un cuplu puternic, chiar și atunci când nu există probleme evidente care pot crea neplăceri în relație. Acest lucru te va face doar nefericită și neîmplinită.
9. Nu ai supraviețui financiar fără partenerul tău
Nu numai dependența psihologică poate fi dăunătoare, ci și dependența financiară, care poate fi chiar mai gravă. Este bine ca el să fie principalul furnizor, însă ar trebui să ai un plan de rezervă dacă, din anumite motive, vă despărțiți. Și nu, acesta nu este un scenariu pesimist, deoarece este important să nu îți pierzi complet capacitatea de a supraviețui în această lume pe cont propriu. Se poate întâmpla orice!
10. Ignori semnalele de alarmă și rămâi în continuare cu partenerul tău
De exemplu, dacă devine abuziv sau vă certați constant, rămâi în relație chiar dacă știi că e nesănătos și că poate ar trebui să te desparți. Ții cu dinții de această relație pentru că ai devenit atât dependentă de partenerul tău încât te-ai simți complet pierdută fără el. Când simți că nu ai nimic fără el, deși nu te tratează bine, dependența ta este cu siguranță toxică.