Ziua Îndrăgostiților este o sărbătoare care, pe an ce trece, devine tot mai populară și la noi în țară. Dar ce reprezintă această sărbătoare, care sunt tradițiile și de unde vine?
Povestea începe de la un preot roman, Valentin pe numele său, care a fost martirizat în timpul persecuției lui Claudius în anii 269-270 d.c. Legenda spune ca împăratul Claudius al II-lea a interzis logodnele și nunțile, deoarece bărbații refuzau să se înroleze pentru a nu-și părăsi soțiile.
Preotul, milostiv din fire, a cununat în secret perechile care vroiau să se căsătorească. Când împăratul a aflat ce făcea preotul, l-a întemnițat. Valentin a murit ca martir în închisoare la data de 14 februarie.
Cât timp a fost închis, părintele Valentin trimitea mesaje prietenilor spunându-le "Amintiți-vă de Valentin" și "Vă iubesc".
Tradiții și obiceiuri
În Marea Britanie se sărbătorește în special prin oferirea de flori, cadouri, felicitări. În Țara Galilor se oferă linguri de lemn sculptate în formă de inimă, dar și inimi sau chei din lemn, acestea din urmă având semnificația: "Tu îmi deschizi inima". Ba mai mult, în unele zone copiii interpretează cântece care au legatură cu această zi, după care primesc bomboane, fructe sau bani.
Pereche aleasă de la geam
Cu ceva ani în urmă, în Franța s-a născut o tradiție: persoanele necăsătorite, tinere și nu numai, ieșeau la ferestre și își alegeau "jumătatea".
Dacă bărbatul nu era cucerit de femeia care îl strigase, o abandona. Iar femeile care făceau parte din categoria celor părăsite se adunau ulterior într-un loc public și aprindeau un foc în care ardeau fotografii cu barbații "nerecunoscători". Mai târziu, ritualul a fost interzis de guvernul francez.Danezii trimit ghiocei presați persoanelor dragi. Iar unii bărbați scriu o scrisoare cu câteva versuri de dragoste, dar nu o semnează decât cu puncte (câte un punct pentru fiecare literă a prenumelui bărbatului). Dacă femeia care primește scrisoarea ghicește prenumele, este recompensată cu un ou de Paște, anul următor.
Festival de Ziua Îndrăgostiților
În Scoția, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită cu un festival la care participă un număr egal de femei și bărbați necăsătoriți, iar fiecare își scrie numele pe un bilețel.
Ulterior, câte o femeie extrage un bilețel din pălăria cu numele bărbaților și invers. Astfel, cei prezenți formează perechi, se dăruiesc cadouri, se dansează, iar la sfârșit unele cupluri chiar se căsătoresc.În România, sărbătoarea tradițională care celebrează dragostea este Dragobetele (sărbătorit pe 24 februarie). Însă, românii au început să sărbătorească și Valentine's Day. Pentru mulți, această zi nu reprezintă nimic. Ba mai mult, consideră Ziua Îndrăgostiților ca pe o sărbătoare impusă de comercianții care vor să-și vândă marfa (cadouri, flori sau dulciuri). Cei mai mulți sunt de părere că nu avem nevoie de o anumită zi pentru a celebra dragostea.
Tu ești de acord cu această sărbătoare? Cum vei petrece în această zi?