De ce ne indragostim de el si nu de altul?

Exista foarte multe motive pentru care ne indragostim. Dincolo de atractia fizica, majoritatea oamenilor sunt atrasi de persoanele care impartasesc aceleasi...
Exista foarte multe motive pentru care ne indragostim. Dincolo de atractia fizica, majoritatea oamenilor sunt atrasi de persoanele care impartasesc aceleasi interese cu ale lor, la care se adauga acele calitati pe care acestia le recunosc si le admira.

Sa luam un studiu de caz: Ioana si Stefan

Ioana a crescut intr-un mediu foarte deschis si favorabil exprimarii directe a sentimentelor. Ea este obisnuita sa planga atunci cand este suparata, sa tipe atunci cand este furioasa si oricine poate ghici cu usurinta care este starea ei emotionala. De asemenea, Ioana se simte usor stanjenita atunci cand prietenii ii spun ca se simt jenati atunci cand ea "face o scena".

Stefan a primit o educatie linistita si rezervata. Manifestarile emotiilor puternice au fost intotdeauna dezaprobate, fiind vazute mai mult ca o demonstratie a lipsei de autocontrol. El isi tine sentimentele bine ascunse.

In relatia lor, discutiile au fost intotdeauna la extreme - Ioana a facut galagie, iar Stefan a reusit sa linisteasca situatia cu mult calm. Amandoi au cate o problema in ceea ce priveste exprimarea emotiilor. Manifestarile pasionale ale Ioanei l-au tinut pe Stefan in legatura cu acea parte a a personalitatii lui pe care acesta nu vrea sa o recunoasca, iar controlul lui linistit si calm i-a oferit ei acele limite atat de necesare. Impreuna, ei pot fi siguri ca isi vor putea controla emotiile.

Cum ramane insa cu atractia dintre cei doi? Ce se intampla cu acel sentiment inexplicabil de intregire pe care il ai alaturi de perechea ta? Sau este doar un sentiment instinctiv ca sunteti potriviti unul pentru celalalt? Acest lucru este ceea ce Henry Dicks, un maestru in psihoterapia relatiilor, numeste "Potrivire subconstienta".

Potrivirea subconstienta


Toti purtam cu noi o schita psihologica. Aceasta schita cuprinde detalii despre experientele noastre de viata si semnele pe care ni le-a lasat acestea. Aceasta mai contine informatii pe care deseori nu le cunoastem despre noi insine, legate de temerile si anxietatile noastre, despre dorinte si vise, despre cele mai importante mecanisme sau despre sistemul nostru de autoaparare.
Fiecare dintre noi are o capacitate subconstienta de a scana aceasta schita a celorlalti. Persoanele de care suntem cel mai puternic atrasi sunt acelea care au schite complementare sau chiar asemanatoare cu ale noastre. Cautam experiente similare, dar cel mai important este ca ne intereseaza diferentele.

Atractia opusului

Scopul acestei potriviri subconstiente este de a gasi pe cineva care sa completeze experientele traite de noi insine. Acest lucru poate fi gasit la o persoana care seamana cu noi, dar de cele mai multe ori cautam o persoana de la care putem invata. Cineva ale carui mecanisme de varf sunt diferite de ale noastre. Astfel, partenerul ideal va fi acea persoana care lupta pentru aceleasi teluri in viata, dar care foloseste o alta cale de a ajunge la ele. Se pare ca cealalta jumatate a noastra este cel mai adesea acea persoana care ne ofera cea mai buna sansa de a deveni un intreg din punct de vedere psihologic.

Chiar daca nu se vor gasi nicodata doua relatii la fel, psihologii au descoperit cateva tipuri comune de potrivire subconstienta. Te recunosti in vreunul din aceste cazuri?

1. Parinte si copil

Acest tip de cuplu impartaseste probleme legate de dependenta si incredere. Unul dintre parteneri se va confrunta cu astfel de probleme comportandu-se intr-un mod copilaros. Credinta lui cea mai ascunsa este ca daca va lua o atitudine nesigura, dependenta si neajutorata, partenerul lui va avea grija de el. Acesta din urma va juca un rol de parinte si in timp ce face acest lucru este capabil sa-si nege propriile dorinte din pricina acestei dependente si actioneaza conform celor ale partenerului sau.

2. Stapan si sclav

Acest gen de cuplu are o problema legata de autoritate si control. Unul dintre parteneri s-ar putea sa se simta foarte nesigur daca va avea sentimentul ca este subordonat in vreun fel, astfel incat devine autoritar si ia initiativa oricarei probleme legate de familie si casa. Partenerul lui, care se teme de responsabilitati, va executa cu recunostinta sarcinile date in timp ce va compara cu mandrie ceea ce el va numi o atitudine din spatele controlului capricios al partenerului.

3. Indiferent si perseverent

Amandoi partenerii dintr-un astfel de cuplu se tem de intimitate, dar si-au gasit perechea perfecta. In mod fundamental, intelegerea tacita este aceea in care unul dintre ei il va tine in sah si il va duce cu vorba pe celalalt pentru mai multa intimitate, in timp ce partenerul acestuia va fugi mereu de asa ceva. Din cand in cand, rolurile se inverseaza. Alergatura epuizanta se va reintoarce, dar in acest moment, urmaritorul va schimba regulile intelegerii si va incepe sa fuga.

4. Idol si adorator

Cand unul dintre parteneri tine cu orice pret sa-l aseze pe celalalt pe un piedestal, acest lucru indica de cele mai multe ori o problema de competitie. Pentru a evita orice forma de comparatie, ambii parteneri vor accepta la nivel al subconstientului sa joace rolurile de idol si adorator. Aici exista alte doua tipuri comune de potrivire bazate pe gasirea unui partener care are o problema similara si o modalitate similara de a accede.

5. Iubitii singuratici

Probabil ai intalnit un astfel de cuplu. Seamana unul cu celalalt si chiar se imbraca asemanator. Impartasesc aceleasi interese si cel mai important: urasc aceleasi lucruri. Tin la distanta tot ceea ce este rau pentru relatia lor, bucurandu-se de tot felul de actiuni impotriva lumii rele de afara.

6. Cainele si pisica

Aparent acest gen de cuplu s-ar parea ca ar fi fost mai bine daca nu s-ar fi intalnit niciodata. Se cearta incendiar aproape din orice. Amandoi evita gesturile de intimitate si traiesc permanent intr-o atmosfera de razboi.

S-ar putea sa descoperi elemente din relatia ta in toate aceste tipuri. Cu cat progresam in relatia noastra, nu este nimic iesit din comun sa alunecam intr-un altfel de comportament. De exemplu, intr-o perioada de boala sau de vulnerabilitate s-ar putea sa te simti intr-o relatie de tip "Parinte si copil", iar dupa nasterea primului copil, majoritatea cuplurilor cad in ceea ce am numit "Iubitii singuratici".

Potrivire buna sau proasta?


Toate potrivirile servesc unui scop psihologic desemnat pentru a ne apara propria persoana de disconfort. Majoritatea cuplurilor nu analizeaza cu atentie daca se potrivesc pana nu se intampla ceva care sa le schimbe comportamentul. Cu totii crestem si ne maturizam, dorintele noastre se schimba, iar relatiile pe care le avem trebuie sa se adapteze la toate aceste schimbari.

Problemele s-ar putea sa apara atunci cand unul dintre parteneri sau chiar amandoi nu reusesc sa-si comunice sentimentele sau sa-si depaseasca felul in care se comporta, care acum este demodat.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dia pe 18 Mar 2014, 17:05
    Hai! :))

    Pune-ti si numele meu : Diana cu Stefan :))

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod