Un studiu publicat în Journals of Gerontology din 2013 a constatat că moartea unui soț crește riscul morții partenerului cu aproximativ 30% comparativ cu persoanele care sunt căsătorite în continuare. Unele estimări sunt chiar mai mari. Unele cercetări au arătat că, în șase luni de la moartea unui soț, riscul mortalității a crescut cu 40% până la 70%.
Care este motivul pentru care partenerii dintr-un cuplu mor la perioade apropiate?
Acest fenoment poate fi explicat, cel puțin parțial, de factori ușor de înțeles. Partenerii din cuplurile căsătorite tind să aibă aceeași vârstă și să împărtășească multe obiceiuri de viață. Experții spun că devastarea emoțională a pierderii partenerului de viață poate prezenta riscuri, uneori provocând chiar și o afecțiune periculoasă numită sindromul inimii frânte.
Creierul are un sistem care gestionează stresul acut, care ne pune viața în pericol.
În cazul sindromului inimii frânte, stresul este atât de mare, încât substanțele chimice afectează inima, iar aceasta nu se mai poate contracta în mod normal. Inima adoptă o formă anormală, ceea ce duce la scăderea fluxului de sânge către arterele coronare și restul corpului. Sindromul inimii frânte nu apare imediat după ce un partener moare. Amintirile și visele care apar în săptămânile și lunile după moartea unui soț pot fi destul de deranjante pentru a declanșa răspunsul la stres. Afecțiunea aceasta poate apărea și în cazul persoanelor care pierd un copil, un prieten apropiat sau chiar un animal de companie iubit.
Sindromul inimii frânte este adesea ireversibil, iar cazurile grave pot provoca moartea subită. Chiar dacă sindromul inimii frânte nu reprezintă cauza morții, pierderea unei persoane iubite poate provoca multe alte probleme de sănătate din cauza sistemului imunitar compromis de stres. JAMA în 2014 a constatat că persoanele care au pierdut un soț au fost supuse unui risc mult mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral în următoarele 30 de zile. Orice organ poate da greș. Sau toate organele pot da greș. Pierderea unui soț este una dintre cele mai stresante circumstanțe prin care trebuie să treacă o persoană.
Un studiu publicat în revista În timp ce căsnicia poate oferi beneficii pentru sănătate, singurătatea cu care se confruntă oamenii atunci când se încheie o uniune poate avea efectul opus. Singurătatea s-a dovedit chiar că poate crește riscul unei persoane de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Este posibil ca bărbații să sufere în mod deosebit din cauza acestei tulburări. Economics & Human Biology din 2013 a constat că bărbații care au rămas recent fără soții au fost supuși unui risc cu 30% mai mare de a muri, comparativ cu cotele normale ale mortalității. Același lucru nu era valabil și pentru femeile care și-au pierdut soțul. Bărbații se bazează adesea pe soțiile lor pentru sprijin și grijă, în special la vârste înaintate.
Un studiu publicat în revista Pe lângă stresul imediat al pierderii soției, bărbații pierd și un tovarăș apropiat care poate încuraja o alimentație sănătoasă, continuarea tratamentelor medicamentoase și alte obiceiuri sănătoase pe termen lung.
Din păcate, nu există prea multe lucruri pe care le pot face oamenii pentru a-și menaja sănătatea în cazul pierderii unui soț.
Este important pentru adulții mai în vârstă să înțeleagă cum le poate afecta propria sănătate și longevitate pierderea unei persoane iubite. Este, de asemenea, important ca familia și cadrele medicale să ofere sprijinul necesar persoanelor aflate în aceste situații, în special când vine vorba de persoanele care se confruntă deja cu probleme de sănătate.
Posteaza comentariu