Ce relevanță are dacă îți alege altcineva poza de Tinder?
Multe persoane se lasă la mâna aparențelor și cred că își dau seama de personalitatea unui om din secunda în care îi văd poza de Tinder sau de pe altă rețea socială.
Alegerea pozei de profil reprezintă o sarcină importantă în lumea modernă. Cu toate că facem aceste selecții foarte frecvent, nu ne pricepem foarte bine la ele. În general, oamenii tind să aleagă fotografii frumoase ale altor oameni decât să aleagă imagini în care au ieșit ei bine.
În cadrul unui studiu, 100 de studenți au fost rugați să descarce 12 imagini de pe propriul cont de Facebook, după care să selecteze fotografia de profil pentru Facebook, Tinder și LinkedIn. Fotografiile conțineau doar fețele acestora, nu și corpurile. Ulterior, aceleași 12 imagini au fost arătate și unor străini, care au fost întrebați ce poze ar alege, dacă ar fi în locul persoanelor participante la studiu.
Pentru a observa cine a ales fotografiile mai bune - subiecții sau străinii - cercetătorii au apelat la ajutorul internetului, cerându-le oamenilor să evalueze cât de atractive, demne de încredere și competente sunt persoanele din poze.
Deși în cazul pozelor atractive toate persoanele au ales corect, în momentul în care cercetătorii au analizat fotografiile pentru alte două trăsături - încredere și competență - subiecții studiului nu au selectat propriile imagini care să accentueze aceste trăsături. Însă au făcut-o străinii pentru ei. Oamenii necunoscuți au ales imagini care să exprime toate calitățile în mod simultan: atractivitate, încredere și competență. Drept urmare, oamenii de pe internet au evaluat fotografiile alese de către subiecții studiului ca mai puțin favorabile decât cele alese de străini. Acest lucru a fost valabil pentru fiecare rețea socială.
CU alte cuvinte, ar trebui să rogi pe cineva să te ajute să îți alegi următoarea poză de profil. Însă de ce au oamenii probleme când vine vorba de alegerea pozei de profil? În mod ironic, oamenii pot fi atât de obișnuiți să-și vadă fața, încât au dificultăți în a vedea cum variază de la o imagine la alta, după cum speculează autorii studiului. Această familiaritate pare să facă mai dificilă alegerea fotografiei care ne portretează cel mai bine.