Cum sa vorbesti cu necunoscutii

Stai suficient de aproape de el/ea ca sa poti deschide o discutie, dar nu atat de aproape incat sa nu aiba de ales. Apoi surprinde-i privirea, zambeste-i scurt, dar inteligent, asteapta o secunda-doua ca sa-ti raspunda, apoi uita-te in alta directie. Daca zambeste si se uita direct in ochii tai, inseamna ca este dispus (a) sa discute. Daca iti evita privirea si iti raspunde cu un zambet crispat, cu gura inchisa, vei avea de dus munca de convingere (fie sufera de timiditate, fie nu este interesat (a) de tine).

Spune ceva

Eu refuz categoric sa fac liste peste liste cu subiecte si propozitii de "deschidere" pentru diverse situatii. Nu sunt o cucoana batrana si fitoasa, dar chiar nu ai nevoie de tampeniile astea. Daca exista vreun lucru pe care as vrea ca cineva sa-l retina din capitolul de fata, iata-l: remarcile "interesante" de deschidere nu tin. Imaginea unui barbat dubios, in costum, cu parul stralucind de briantina si cu lanturi uriase la gat iti apare instantaneu in minte.

Cea mai potrivita "deschidere" a unei conversatii este ceva legat de situatia in care va aflati si care sa nu fie prea solicitanta din punct de vedere intelectual. Daca sunteti intr-un fast-food si stai la coada alaturi de cel mai bun lucru de la painea feliata incoace (imi pare rau, nu m-am putut abtine), va suna absolut penibil o propozitie de genul "Arati ca un inger cazut din ceruri".

Este mult mai indicat sa intrebi "Ai mai mancat aici? Nu ma pot hotari ce sandvis sa iau: cu pui sau cu ton?". Cu cat conversatia este mai banala, cu atat mai bine.

Si daca sunt in pana de inspiratie?

Nu-ti vine nici un subiect in minte? Prima lectie de la scoala de jurnalism este sa raspunzi chiar in primele paragrafe ale oricarui articol la cele mai evidente cinci intrebari despre un subiect - cine, ce, cand, unde si de ce. Si este chiar cel mai eficient model de urmat in alcatuirea unei "replici de deschidere". Treci in revista cele cinci cuvinte si este imposibil ca macar unul sa nu te inspire.

Esti la vernisajul unei expozitii de fotografii? Cine te insoteste?/ Cu cine te intalnesti? -"Buna, sunt Tracey. O cunosti pe Wendy sau esti un admirator?" Ce faci? - "Avem acelasi tip de cocktail. N-am nici cea mai vaga idee despre ce contine, dar are un gust mortal." Cand ai ajuns aici? - "Ai fost prins in trafic? Eu intarzii intotdeauna".

Unde te afli? - "Tablourile astea sunt fantastice, ce zici?" De ce esti aici? - "Esti un admirator al creatiei lui Wendy? Eu sunt o prietena, dar este in regula daca te pronunti sincer asupra ei, apreciaza critica constructiva."

Urmareste-i reactia

Daca ii va face placere sa continue conversatia, zambetul de pe fata se va face si mai larg, se va muta mai aproape si se va apleca usor spre tine. Nu renunta daca nu sare in sus de entuziasm, din prima clipa: daca te ingrijorezi, este foarte posibil sa confunzi timiditatea cu aroganta, mai degraba decat cu agitatia. Si ceilalti pot fi nervosi, intelegi?

Mergi mai departe

O data ce va simtiti in largul vostru discutand, mergi mai departe, de la conversatia politicoasa, de convenienta, la cea reala, adaugand intrebari cu "simti" si "spune-mi". "Spune-mi de ce..." "Cum te-ai simtit cand...".

Daca aceasta manevra nu face ca lucrurile sa curga (in toate sensurile), interlocutorul fie nu este interesat si refuza sa fie "descusut", fie tu pui prea multe intrebari "inchise". Intrebarile deschise necesita o explicatie ("Ce parere ai de locul asta?"), intrebarile inchise pot primi raspunsul univoc "da" sau "nu" ("Vii des aici?").

Mai presus de toate, nu uita sa zambesti continuu. Oamenilor le plac potentialii admiratori. Daca dai senzatia ca iti place sa discuti cu el/ea, atunci este foarte posibil ca si el/ea sa se bucure de conversatia cu tine.

Este bine crescut(a) sau sincer interesata(a)?

Daca cineva sta de vorba cu tine din politete, atunci se va folosi de prima ocazie pentru a termina conversatia. Supune-l unui test. Gaseste o scuza plauzibila pentru a pleca de langa el (ea) pentru cateva minute si vezi daca este dornic (a) sa revii.

"Ma duc sa-mi iau ceva de baut. Vrei si tu?" Daca vrea sa revii, atunci va spune da, chiar daca nu are chef sa bea nimic. Si pornind de la premisa ca nu ai iesit la agatat la o intrunire a Alcoolicilor Anonimi, atunci te va refuza daca nu vrea sa te mai inapoiezi. "Nu, multumesc, eu deja plec" sau(cuvintele terminatoare), "Cred ca o sa mai astept pana vine si partenerul meu (partenera mea)." La naiba. Atat efort pentru nimic.

Informatii preluate din cartea "Superflirt", de Tracey Cox, Editura Litera International, www.litera.ro

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iepurasu” pe 28 Ian 2009, 12:04
    pasul

    Oameni buni,dar despre momentul oportun in care propui sa faceti sex nu vorbeste nimeni.Ca daca te grabesti, risti sa ti-o iei de nu te vezi,iar daca astepti prea mult esti luat de prost sau tantalau

    0
    0

  • Xulescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Lool

    lool.. buna mai oamenilor, dar aia cu scoala de jurnalism :))... e deviata rau.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod