Există mai multe modalități de a face față geloziei, iar acest lucru poate reprezenta atât o oportunitate de îmbunătățire personală, cât și raportat la cuplu.
Iată 10 sfaturi care te vor ajuta să îți controlezi gelozia într-o relație
Recunoaște că ești gelos/oasă și dă-ți seama de consecințele acestui fapt
Va fi foarte dificil pentru tine să rezolvi o problemă dacă nici măcar nu admiți că ai una. De aceea, primul pas este să fii sincer/ă cu tine însuți și să recunoști că ceva ar putea fi greșit. Apoi, vei putea identifica sentimentul de gelozie ca fiind ceva care ar putea avea un impact major asupra vieții tale, deoarece ar putea pune în pericol relația în care ești implicat/ă.
Deși acest lucru ar putea fi unul complicat, reține că este primul pas pentru a avea o relație mai sănătoasă cu tine și cu partenerul/a tău.
Fii atent/ă la ceea ce înseamnă gelozia ta pentru tine, nu pentru alții
Chiar dacă rezolvarea problemei este scopul final, se recomandă ca înainte de a încerca să scapi de gelozie odată pentru totdeauna, să încerci să înțelegi ce încearcă gelozia ta să-ți spună despre tine. Este important să faci acest lucru, deoarece atunci poți aborda problema ca o oportunitate de a rezolva problema reală care a provocat-o în primul rând.
Poate te interesează și: Discuții incomode. Ce să le răspunzi celor care te întreabă de ce nu ai un iubit?
O modalitate de a face acest lucru este să îți pui următoarea întrebare: Ce problemă încearcă să rezolve gelozia mea?
Dacă provine din faptul că nu poți avea încredere în partenerul sau partenera ta, atunci situația trebuie îmbunătățită. Dacă, pe de altă parte, îți proiectezi nesiguranțele asupra partenerului/ei, atunci trebuie să lucrezi mai mult la stima de sine, de exemplu.
Exprimă-ți sentimentele la momenul potrivit
O altă modalitate de a face față geloziei este să vorbești cu partenerul/a despre cum te simți și de ce. Gelozia ta poate trece neobservată dacă iubitul sau iubita ta nu este cu adevărat conștient/ă de ceea ce simți în legătură cu anumite situații.
Este recomandat ca atunci când abordezi subiectul geloziei să nu arăți că ești nervos/oasă sau anxios/oasă. Încearcă să găsești momentul potrivit pentru a purta o conversație practică. Alege un moment în care amândoi aveți timpp și nu vă aflați întro situație stresantă, deoarece acest lucru ar putea agrava lucrurile.
Concentrează-te pe abilitățile și trăsăturile tale pozitive
Să uiți de defecte și să te concentrezi asupra trăsăturilor tale pozitive te pot ajuta să îți îmbunătățelti stima de sine. Acest lucru, la rândul său, te va ajuta să nu îți proiectezi nesiguranțele asupra partenerului/ei, ceea ce ar putea agrava lucrurile. Fă-ți timp din când în când pentru a te gândi la o situație sau o experiență când ai fost mândru/ă de modul în care ai rezolvat o problemă sau la un moment în care te-ai simțit bine. Gândește-te apoi la talentele și abilitățile care te-au ajutat să obții acel succes.
Uneori gelozia te poate determina să te compari cu ceilalți și să te facă să simți că nimic din ceea ce ești sau ai nu este suficient pentru a-i impresiona pe ceilalți sau chiar pe tine. Concentrează-te asupra propriei valori și asupra a ceea ce faci bine. Odată ce ai terminat, fă-ți timp pentru a face lucruri care îți plac și pe care le faci bine. (Citește continuarea în pagina următoare)