Totul ţine de modul în care încerci să rezolvi conflictul.
Iată 5 paşi simpli pentru împăcare:
1. Recunoaşte când ceva nu este în regulă
În acest moment, poate nici nu ştii ce l-a deranjat pe celălalt. Dar este suficient să ştii că ceva e în neregulă pentru a începe o conversaţie.
2. Nu fi defensivă când ceri detalii despre ce s-a întâmplat
Cu cât eşti mai dispusă să îţi asculţi partenerul şi să afli ce nevoi are, cu atât relaţia va fi mai bună. Una dintre cele mai bune tehnici de a reduce defensivitatea este de a-ţi propune să asculţi şi să nu intervii decât mai târziu. Nu rezolvi nimic dacă pui multe întrebări, ceri multe detalii şi nici măcar nu îi asculţi părerea. Ascultă cu atenţie, fără a da vina sau a te justifica. Spune-i partenerului tău înainte de a începe că vrei să asculţi cu atenţie tot ce are de zis şi că nu îi vei răspunde decât mai târziu.
3. Oferă-ţi timpul necesar pentru a reflecta asupra a ceea ce ai auzit înainte de a răspunde
Ca să poţi să nu reacţionezi imediat la ce ai auzit în încercarea de a te justifica şi proteja cu privire la punctul de vedere al partenerului tău poate dura ceva timp. Pune-ţi câteva întrebări de genul: "Mi s-a mai întâmplat asta şi cu alţi oameni în trecut?" sau "Cât de diferit e partenerul meu de mine de a fost atât de dureros pentru el?"
4. Pregăteşte-ţi ce vrei să spui
Nu este vorba despre un discurs aici. Dar trebuie să îţi fixezi anumite lucruri privitoare la modul în care vrei să ca relaţia să funcţioneze, despre zonele în care trebuie să vă îmbunătăţiţi şi de ce anume îţi pare rău. Un simplu "Îmi pare rău" nu este de ajuns. Scuzele trebuie să fie specifice şi trebuie oferite abia după ce înţelegi cu adevărat impactul acţiunilor tale. Scrierea gândurilor îţi permite să analizezi mai mult şi, prin urmare, să fii mai bine pregătită să spui ceea ce într-adevărat vrei să-i spui partenerului.
5. Alege un moment bun pentru a vorbi
Una dintre cele mai bune tehnici pentru o rezoluţie bună este să găseşti un moment bun pentru amândoi. Acest lucru permite sentimentelor să se aşeze şi să înlăture atât distragerea atenţiei, cât şi alţi factori care ar putea face discuţia mai dificilă. Lucrurile nu trebuie rezolvate imediat, pentru că nu ambii parteneri vor asta, de regulă. Acest proces necesită mai multă muncă decât un simplu "Îmi pare rău", dar beneficiile sunt imense.