Daca doriti sa schimbati ceva intr-o relatie si hotarati sa fiti diferit, partenerul dumneavoastra trebuie sa va sustina. Trebuie sa va faciliteze producerea schimbarii, intarind si sustinand ceea ce va doriti amandoi.
Desi ne concentram asupra schimbarii individuale, in realitate nu exista asa ceva. Atunci cand aveti o relatie, amandoi trebuie sa va schimbati. Daca dumneavoastra va schimbati, cealalta persoana trebuie sa se schimbe si ea pentru a se adapta la ceea ce faceti acum diferit. S-ar putea sa fie doar o schimbare mica, dar e necesara. Asa ca ambii parteneri se vor schimba, desi doar unul ar putea sa inceapa procesul.
Daca aveti o relatie, partenerul dumneavoastra a acceptat probabil modul dumneavoastra de a fi. Desi s-ar putea sa va ceara sa va schimbati, v-ati adaptat deja unul cu celalalt. Intre dumneavoastra exista o dinamica care functioneaza la un anumit nivel. Daca dumneavoastra va schimbati, chiar si in bine, intregul echilibru al relatiei se modifica. Partenerul dumneavoastra va fi nevoit sa se schimbe chiar daca nu o doreste, pentru a raspunde noului partener care ati devenit. Daca un partener incearca sa provoace schimbarea fara sa il implice si pe celalalt, va fi dificil.
In primul rand, partenerul dumneavoastra poate sa opuna rezistenta si sa ia in ras schimbarea dumneavoastra. Pana la urma se poate intelege cu dumneavoastra asa cum sunteti. Daca va schimbati, va trebui sa depuna efort pentru a invata un nou mod de a va face fata.
In al doilea rand, s-ar putea sa nu primiti incurajarea, feedback-ul pozitiv si sprijinul de care cei mai multi dintre noi au nevoie pentru a face o schimbare rezistenta in domeniile alese.
In al treilea rand, schimbarea poate genera suspiciune. Propuneti sa iesiti intr-o seara in oras, iar raspunsul pe care il primiti este: "Si de ce te simti vinovat, ce ascunzi?"
Toti avem idei despre partenerul nostru. S-ar putea sa credem ca il cunoastem mai bine decat se cunoaste el insusi. Ei bine, nu e asa. Chiar avem o perspectiva diferita asupra sa fata de cea pe care o are el, dar nimeni altcineva nu poate intelege complet o alta persoana deoarece gandurile si motivle, convingerile si valorile sunt invizibile, daca nu alegeti sa le impartasiti.
Ii cunoastem pe altii doar din exterior si ne cunoastem pe noi insine doar din interior. Nici una dintre perspective nu reprezinta totul; toti avem "un chip" public si unul privat. Problemele apar in momentul in care atribuim actiunilor evidente motive interioare. S-ar putea sa aveti dreptate in legatura cu motivele, dar intotdeauna este mai sigur sa intrebati, iar de obicei nu castigati nimic presupunand ceea ce este mai rau.
Cand incercati sa va schimbati, chiar daca partenerul dumneavoastra nu doreste s-o faca, tineti-l la curent cu ceea ce cautati sa realizati. Informati-l asupra impactului pozitiv pe care asteptati sa il aiba schimbarea dumneavoastra asupra vietii sale si spuneti-i ce fel de sprijin v-ar trebui din partea lui. Veti avea in acest mod mai multe sanse sa realizati schimbarile pe care le doriti.
Cum sa schimbam ceva intr-o relatie
Daca doriti sa schimbati ceva intr-o relatie si hotarati sa fiti diferit, partenerul dumneavoastra trebuie sa va sustina. Trebuie sa va faciliteze producerea schimbarii, intarind...