Nu este de datoria ta să îi diagnostichezi pe ceilalți dacă nu sunt interesați să audă sau să se vindece. Cu toate acestea, dacă vei impune limitele corespunzătoare, te vei putea proteja. Iată cum poți să recunoști un narcisist spiritual!
Ce ar trebui să știi pentru a recunoaște un narcisist spiritual
Capacitatea de a deveni prea indulgenți cu noi înșine se află în fiecare dintre noi și devine periculoasă atunci când o confundăm cu spiritualitatea. În multe privințe, este ușor să vedem că omenirea se confruntă cu un anumit grad de narcisism spiritual, în timp ce taie pădurile și cauzează dispariția multor specii de plante și animale.
Spiritualitatea profundă ne face mai sensibili la sentimentele altora, renunțând la scuturile de protecție și acceptând vulnerabilitățile.
Sensibilitatea narcisistă se bazează însă numai pe nuanțele subtile ale eului, evitând adevărul dureros care poate dăuna imaginii de sine. O persoană narcisistă este ușor jignită de criticile constructive ale celorlalți și încearcă să alinieze mediul înconjurător la propriile nevoi.Trăsături comune ale unui narcisist
Îi lipsește empatia - nu dorește să recunoască sau să se identifice cu nevoile și sentimentele celorlalți;
Are un orgoliu și un simț al propriei importanțe prea mari - exagerează realizările și talentele sale, se așteaptă să fie recunoscut ca fiind superior fără realizări corespunzătoare;
Crede că este îndreptățit - de exemplu, are așteptări nerezonabile de a primi un tratament preferențial;
Este un exploatator interpersonal - profită de ceilalți pentru a-și atinge propriile scopuri;
Este adesea invidios pe alții sau crede că alții sunt invidioși pe el;
Cere admirație excesivă;
Are un comportament arogant sau o atitudine arogantă;
Crede că este special sau unic și că poate fi înțeles și asociat cu alți oameni sau instituții de un nivel înalt;
Este preocupat cu fantezii ale succesului, puterii, frumuseții nelimitate și ale iubirii ideale.
Este sănătos să stabilești limite și să exprimi adevărul tău într-un mod iubitor și plin de compasiune. Dacă persoana narcisistă vrea să te asculte sau nu, nu ține de tine.
Cele mai comune răspunsuri din partea narcisiștilor includ scuzele false care nu sunt urmate de vreun efort pentru a modifica atitudinea, ignorarea și contrazicerea sentimentelor tale. Cu alte cuvinte, un narcisist spiritual va folosi orice scuză pentru a da vina pe tine sau pentru a evita situația. Acesta ar trebui să fie indiciul că îți sunt depășite limitele. În ceea ce te privește pe tine, încearcă să fii deschis și receptiv atunci când alții îți spun că nu le-ai oferit atenția cuvenită. Acceptarea acestui feedback constructiv de la persoanele dragi reprezintă o modalitate bună de a menține echilibrul între nevoile interne și relații externe. Acesta este modul în care ne dezvoltăm ca indivizi.
Care este antidotul narcisismului spiritual?
Narcisismul este iubirea de sine în măsura în care adopți orice set de rațiuni pentru a proteja eul, care adesea include un grad de auto-înșelare. Eul este un aspect important al sinelui nostru, face parte din auto-conservare, dar atunci când își pierde echilibrul, are capacitatea de a ne distruge și de a dăuna relațiilor.
Multe practici spirituale încearcă să ne crească această capacitate de conștientizare și de control a egoului. Cheia este să găsim un echilibru între experiențele interioare și realitatea exterioară. Cum includem iubirea de sine sănătoasă, fără a răni relațiile personale și fără a deveni narcisiști spirituali? În același timp, ura de sine și stima de sine scăzută sunt tot manifestări ale ego-ului aflat în dezechilibru. Lipsa de egoism poate fi adesea destul de egoistă, iar interesul excesiv poate fi la fel de problematic ca lipsa de interes din punct de vedere social. Trebuie să îți găsești propriul echilibru, prin greșeli și prin dezvoltarea simțului conștiinței de sine.
Posteaza comentariu