Cum ne afectează somnul relațiile

Într-un organism care funcționează corect, somnul ajută creierul să proceseze emoțiile și amintirile din ziua respectivă.
Te trezești odihnit și cu suficient spațiu mental pentru a crea și memora noi amintiri. În cazul deprivării de somn, corpul oprește circulația către extremități și intră în modul de supraviețuire. Capacitatea creierului de a face diferite lucruri este redusă la a căuta mâncare, a urina și a supraviețui zilei. Însă iată cum ne afectează somnul relațiile!

Modul în care ne afectează somnul relațiile


Atunci când nu dormi suficient, uiți diferite lucruri și nu poți purta conversații inteligente cu partenerul. Somnul este mai important pentru relații decât ai crede. Toate lucrurile care fac o relație să meargă sunt complet anulate de lipsa de somn. 

Emoțiile tale sunt date peste cap


Ai simțit vreodată că vrei ca partenerul să ajungă mai repede la punctul culminant al poveștii său că nivelul anxietății este mai mare după ce nu ai dormit o noapte? S-ar putea să fii puțin obosit. Când nu dormi, partea creierului care leagă emoțiile de amintiri, amigdala, nu funcționează corect.
Asta înseamnă că ar putea fi eliberați mai mulți sau mai puțini neurotransmițători, ceea ce te poate face să reacționezi exagerat sau să nu observi emoțiile altcuiva. De fapt, un studiu din 2013 a constatat că activitatea amigdalei la stresorii persoanelor care dorm puțin prezice simptome ale depresiei și  ale stresului.

Pe scurt, când nu dormim suficient, există un risc mai mare de a reacționa exagerat la situații care, în mod normal, nu ne-ar deranja. Acest lucru poate duce la mai multe certuri și la o relație mai puțin satisfăcătoare. Problemele mici par mari. Reacțiile noastre sunt amplificate. Unele studii arată că oamenii sunt mai susceptibili la a se simți triști, deprimați sau iritați dacă nu dorm bine sau dacă nu dorm deloc. Din păcate, acest lucru este agravat de faptul că nu observăm această amplificare a reacțiilor noastre emoționale. 

Data viitoare când îți dai seama că ești ușor iritat sau anxios, gândește-te la cum a fost somnul tău în ultima vreme.
Simpla realizare a faptului că reacționezi exagerat te poate ajuta să manageriezi altfel situațiile. 

Un alt sfat este să lași conversațiile serioase pentru o zi în care ești mai relaxat. Somnul odihnitor și adecvat ne face mai puțin predispuși la comportamente riscante. Luăm decizii mai bune, avem tendința să fim mai răbdători și avem o capacitate mai bună de a asculta și de a ne concentra atunci când suntem odihniți. 

Lipsa de somn te poate face obosit și bolnav


Lipsa de somn poate crește riscul apariției unor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile de inimă și depresia. Dar există și alte probleme provocate de lipsa somnului, cum ar fi răcelile comune. Iar acesta ar putea fi un alt factor care te-ar putea împiedica să fii afară și să te distrezi cu partenerul.
La urma urmei, dacă ești acasă bolnav, interesul tău în petrecerea timpului cu oricine sau orice în afară de patul tău poate scădea. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra relațiilor. De-a lungul timpului, ratarea cinelor sau evenimentelor din cauza faptului că ești prea obosit sau prea bolnav poate slăbi conexiunea dintr-o relație. Deși răcelile comune reprezintă un exemplu mai puțin grav, cercetările sugerează că grija purtată de parteneri poate fi stresantă, iar în cazul femeilor poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale.

Programele diferite de somn pot cauza probleme cu somnul


Dacă ești într-o relație și aveți programe de lucru diferite, întâlnirile cu oamenii care contează pot ajunge să fie o provocare. La urma urmei, poate fi dificil să ieși la cină, dacă lucrezi seara, în timp ce partenerul tău lucrează de la 9 la 17.
Puteți să vă faceți un program, pentru a planifica înainte și pentru a vă aduce aminte de angajamentele pe care le-ați făcut deja în afara relației, mai ales având în vedere că lipsa de somn poate afecta memoria. 
iulia-mirica