In afara aventurierilor si a celor carora le este teama de obligatii si responsabilitati, majoritatea dintre noi spera la o relatie de lunga durata.
Una din cheile pe care o poti folosi pentru a pastra longevitatea relatiei tale este sa eviti diferentele ireconciliabile - acele generatoare interminabile de conflicte care par a nu se rezolva niciodata.
Dar nu exista, oare, unele conflicte inevitabile atunci cand doi oameni isi amesteca vietile? Si, atunci cand acestea apar, cum putem transforma conflictul dintr-un dracusor necesar intr-o sansa de aur?
Cheia este comunicarea
Cuplurile trebuie sa dea o la fel de mare valoare importantei comunicarii. Daca partenerul tau doreste sa discutati despre un anumit subiect si tu nu, sau atitudinea ta este ostila sau reticenta, inseamna ca ai cartonasul rosu.
Barierele comunicarii
Cercetarile au demonstrat ca cea mai obisnuita cauza a despartirilor este erodarea sentimentului de siguranta pe care partenerii il experimenteaza unul fata de celalalt. In cazul in care un cuplu se confrunta cu o perioada plina de conflicte, partenerii renunta, pur si simplu, sa mai comunice unul cu celalalt - in parte din cauza faptului ca nici unul nu va sti cand o simpla cearta se poate transforma intr-o adevarata lupta.
Exista cazul in care unul dintre parteneri inceteaza sa mai vorbeasca pentru a evita un conflict. Cu cat acesta va deveni mai tacut, cu atat celalalt isi va iesi si mai tare din minti. Este ca un cerc vicios din care nu mai vezi nici o scapare. Oare poate o astfel de relatie sa dureze? Probabil, dar solutia nu este sa eviti la nesfarsit un conflict, ci sa ai curajul sa-i faci fata. Bineinteles, si partenerul va trebui sa arate ceva mai multa intelegere atunci cand va dori sa lamureasca o anumita problema.
Apoi intervine felul in care transmitem si recunoastem afectiunea. De exemplu, probabil te vei simti iubita atunci cand auzi cuvintele: "Te iubesc". Partenerului tau s-ar putea sa-i placa doar cuvintele, dar nu ar fi rau daca vei da mai multa importanta actiunilor marunte sau vei incerca sa descoperi mici atingeri carora sa le dai valoare.
In cazul in care esti o persoana tactila si iti vei demonstra afectiunea in orice moment, fie ca sunteti acasa sau pe strada, s-ar putea ca partenerului(ei) tau(le) sa nu-i faca placere acest lucru si sa dea mai multa importanta cuvintelor decat atingerilor. Partenerii trebuie sa ofere dragoste unul celuilalt tinand seama de felul in care cel care recepteaza apreciaza anumite lucruri si pe altele nu. In astfel de cazuri este necesara o discutie foarte deschisa despre aceste lucruri, despre asteptarile si dorintele fiecaruia si gasirea unei solutii de mijloc, satisfacatoare pentru ambele parti.
Comunicarea si conflictul
Fara o fundatie bazata pe compatibilitate si intelegere, chiar si cele mai marunte conflicte - legate de organizarea vietii de cuplu sau despre cheltuielile comune, de exemplu - pot exploda in atacuri violente sau pot sfarsi cu "racirea" relatiei.
Cateva sfaturi pentru a folosi astfel de conflicte in beneficiul tau:
1. Este bine: creeaza o atmosfera de siguranta fizica si emotionala. Fiecare dintre voi trebuie sa se simta liber sa se exprime fara nici un fel de teama sau jena.
Nu este bine: Nu pedepsi si nu reprosa. Chiar daca te simti atacat(a), nu te infuria deoarece nu vei rezolva nimic. Nu folosi niciodata comentarii cu tenta de lovitura sub centura.
2. Este bine: Discuta despre. Chiar si cea mai fierbinte problema poate fi discutata la rece si cu mult calm. Dar va trebui sa te antrenezi spunand: "cand faci acest lucru, ma simt in felul acesta" in loc sa spui: "ai facut asta" sau "m-ai facut sa ma simt...".
Nu este bine: nu readuce lucruri din trecut. S-a terminat; treci peste. Concentreaza-te asupra prezentului, asupra a ceea ce simti in momentul actual si nu a ceea ce s-a intamplat candva.
3. Este bine: Ajuta-ti partenerul(a) sa-si deschida inima. Fii respectuos(oasa), asculta-l(o) cu adevarat si incearca sa intelegi situatia in care se afla.
Nu este bine: Nu-ti apara numai punctul tau de vedere. Nu-l(o) intrerupe si nu incerca sa aduci contraargumente. Nu schimba subiectul si nici nu o lua pe alaturi.
4. Este bine: Cultiva intimitatea prin comunicare. Discutand despre sentimentele tale si empatizand cu cele ale partenerului(ei) tau(le) veti reusi sa va cunoasteti mai bine si acest lucru va va apropia si mai mult.
Nu este bine: Nu folosi informatiile pentru a construi ziduri intre voi. Chiar daca adevarul doare, nu deconecta caile de comunicare sau situatia se va inrautati si mai mult.
5. Este bine: Foloseste recunostinta. Fa o lista cu lucrurile pe care le apreciezi la partenerul tau - si lasa-l(o) sa stie cat de mult le apreciezi. Multumeste-i in public, de cate ori va fi posibil.
Nu este bine: Nu pastra in minte lista defectelor partenerului(ei) sau bilele negre. Este mult prea tentant sa le folosesti drept munitie atunci cand te simti atacat(a).
Aceste tehnici nu sunt usor de folosit pentru nimeni, dar puteti deveni maestri practicandu-le. Exista cazuri in care dupa o casnicie esuata din cauza proastei comunicari, sa-ti dai seama ca iti poti infrange perioadele de manie si suparare fiind un partener de discutie mult mai eficient. Urmarindu-ne reactiile in timpul intalnirilor cu diverse persoane si invatand sa fim mai intelegatori, vom descoperi o imensa imbunatatire in viata personala. In loc sa simtim acut diferentele de opinie, vom descoperi oportunitati de a ne cunoaste partenerul mai bine - si chiar pe noi insine - felul in care putem convietui unul cu celalalt.
Cum iti poti construi o relatie de durata
In afara aventurierilor si a celor carora le este teama de obligatii si responsabilitati, majoritatea dintre noi spera la o relatie de lunga durata. Una din cheile pe...