Cum il determini sa isi schimbe comportamentul?

Nicio relatie nu este perfecta si foarte rar se intampla ca doua persoane compatibile sa se intalneasca si se se inteleaga intru totul. La un anumit moment dat, in orice relatie...

Nicio relatie nu este perfecta si foarte rar se intampla ca doua persoane compatibile sa se intalneasca si se se inteleaga intru totul. La un anumit moment dat, in orice relatie, unul dintre parteneri isi doreste sa schimbe ceva la celalalt. Cu siguranta, sunt anumite gesturi in comportamentul partenerului tau care te fac sa iti placa mai putin si sa iti pui cateva semne de intrebare in ceea ce priveste evolutia relatiei.

Sa inlocuiesti o persoana este foarte dificil si, de cele mai multe ori, imposibil. Important este sa ai o discutie libera cu partenerul tau despre comportamentului pe care il are uneori fata de tine si sa incerci sa ii transmiti mesajele pe care este necesar sa le inteleaga, pentru a va putea dezvolta relatia.

1. Comunicarea este esentiala


Daca relatia voastra "scartaie" la capitolul comunicare, acum este momentul sa pui punctul pe "i". Persoanele care comunica bine in viata de zi cu zi, comunica excelent si pe plan sentimental. Discutiile sincere si deschise sunt vitale in orice cuplu, indiferent de nivelul atins de relatia celor doi.

2. Si tu ai momente in care esti... altfel


Nu este suficient sa iti doresti sa schimbi pe cineva, trebuie sa si poti face acest lucru. Un prim pas ar fi acela de a recunoaste - desi este dificil - ca si tu, la fel ca si el, ai anumite momente in care te porti altfel. Invata sa te comporti normal chiar si in momentele mai putin placute ale vietii de cuplu, in care el este nervos, desi nu tu esti cauza. Nu trebuie sa ii arati ca suferi pentru tonul folosit in conversatia cu tine, invata sa privesti lucrurile degajat si, astfel, il vei determina sa nu mai procedeze la fel pe viitor.

Nu vei reusi niciodata sa il schimbi atat de mult pe cat iti doresti. A vrea sa schimbi pe cineva reprezinta, de fapt, evitarea schimbarii de sine. Ca intr-o oglinda, partenerul iti arata ceva din tine, ceva ce tu nu vrei sa vezi la propria persoana. Astfel, schimbarea trebuie sa se produca intai la tine. Daca te-ai gandit vreodata ca este nevoie sa modifici unele lucruri care tin de comportamentul si atitudinea ta, trebuie sa iei masuri in acest sens, cat mai repede.

3. Priveste problema degajat


Daca ii ceri sa se schimbe, te gandesti ca o va face oricum pentru ca te iubeste. Te simti jignita daca este nervos si nu vrea sa discute cu tine. Daca se poarta astfel, trebuie sa intelegi ca nu o face din cauza ta, exista alti factori, alte situatii si persoane care il determina sa reactioneze in acest mod. Daca a afirmat sau a facut ceva ce te-a deranjat, nu a facut-o intentionat.

Invata sa privesti lucrurile dincolo de aparente. Mai mult decat atat, el nu poate sa iti citesca gandurile. Nu are de unde sa stie si sa inteleaga supararea ta, daca nu i-o explici. Si la acest nivel, comunicarea este primordiala.

4. Spune-i ce gandesti


Evident ca exista si riscul sa nu inteleaga motivul pentru care te-ai suparat. Daca vrei cu adevarat sa aiba loc schimbarea, exprima-ti mesajul clar, calm si intelegator.

Ce ramane de facut daca nimic din afirmatiile de mai sus nu functioneaza?

Totul are un pret. Manipularea si falsitatea nu isi au locul intr-o relatie. Nu recurge la asemenea metode, deoarece se pot intoarce impotriva ta oricand. Daca privesti lucrurile cu calm si il faci si pe el sa le vada la fel, este foarte posibil sa nu mai fi singura care isi doreste o schimbare.

Explica-i faptul ca in toate exista o solutie atata timp cat si el este de acord cu ea si o accepta. Daca raspunsul este nu, atunci nu iti ramane de facut decat sa il accepti, chiar si cu riscul de a incheia relatia.