Comportamentul in cuplu vorbeste despre tine!

Intr-o relatie amoroasa, nu uita niciodata sa respecti persoana de langa tine! Afla cum modul de a te comporta in relatia de dragoste poate spune foarte multe despre propria persoana.

Intr-un articol anterior, De ce apar conflictele in cuplu?, am aflat cateva lucruri despre tipurile de cupluri si originile conflictelor dintr-un cuplu, iar astazi vom incerca sa aflam mai multe despre comportamentul adultului si al copilului in cadrul unei relatii si rolul stimei de sine in cuplu.

Casatoria are multe paralele cu relatia parinte-copil si este profund influentata de aceasta. In primele luni si primii ani de viata, copilul este invatat elementele de baza ale unei relatii umane intime.

In familia de origine interactioneaza cu un grup mic de fiinte umane si usor de recunoscut.

Prin casatorie, omul reintra intr-un sistem relational similar, avand insa un rol diferit: nici acela de copil, dar nici acela al unui adult matur. In relatia maritala, aceasta ambivalenta este reflectata, pe de-o parte, de nevoile regresive si neimplinite (infantile), iar, pe de alta parte, de esecul de a dezvolta un comportament progresiv sau de adult.

O relatie intima de cuplu ofera o paleta de comportamente progresive si regresive alternative.
Nici o alta relatie interpersonala nu este mai apropiata de intimitatea parinte-copil decat relatia maritala. Nu exista vreun alt tip de relatie care ofera o satisfactie atat de completa a nevoii de a apartine altei persoane, de iubire, de a purta de grija si a i se purta de grija, a nevoii de protectie, siguranta si dependenta ca cea de cuplu.

Pe de alta parte, nici o alta relatie interpersonala nu necesita un nivel atat de ridicat de identitate, stabilitate, autonomie si maturitate ca aceea a cuplului intim.
Fiecare partener are asteptari profunde de intelegere din partea celuilalat si de implinire personala.

Cuplurile care au o relatie sanatoasa beneficiaza de posibilitatea de a alterna intre rolul progresiv si cel regresiv. Fiecare partener poate, pe rand, sa fie neajutorat, sa planga pe umarul celuilalt sau sa ofere sfaturi si suport, exact ca o mama.

Comportamentul regresiv al partenerului nu produce jena, din moment ce intr-o alta situatie se poate baza pe un alt comportament compensatoriu, cel progresiv.


A avea succes in rolul de persoana care ajuta creste stima de sine. Intr-o relatie, a oferi si a primi sprijin determina un grad inalt de satisfactie si reprezinta un motiv puternic pentru a forma un cuplu. Abilitatea de a regresa partial si temporal este o conditie importanta pentru cresterea personala.