Stima de sine in cuplu
In cadrul unei relatii amoroase, partenerii au valori egale, din punct de vedere sentimental. Aceasta egalitate nu se regaseste doar in comportamentul si pozitia lor din interiorul relatiei, ci si in sentimentul stimei de sine.
Chiar daca unul dintre parteneri poate avea un statut social sau profesional important, reuseste foarte usor sa nu incalce regula stimei de sine, sa nu-l devalorizeze pe celalalt.
Sunt foarte multe situatii in care sotia aparent "pasiva" conduce din umbra actiunile sotului sau. De exemplu, chiar daca barbatul este singurul cu o cariera profesionala, sotia poate simti ca este la fel de importanta functionand ca "sfatuitor", consilier in profesia sotului (in avansarea sa ierarhica) sau poate constitui chiar "energia" care determina aceasta avansare profesionala.
Sentimentul de a fi indispensabila realizarii profesionale a sotului o poate ajuta pe sotie sa se identifice ea insasi cu succesul. Stima de sine poate surveni din rearanjarea rolurilor traditionale: barbatul preia conducerea "departamentului Afacerilor Externe", iar sotia, pe cel al "departamentului Afacerilor Interne". In multe culturi, sotia care este si mama reprezinta centrul emotional al familiei, ceea ce ii ofera un mare grad de confirmare si stima de sine.
In cadrul unui mariaj, exista roluri superioare si roluri inferioare. De regula, partenerul "superior" este cel mai activ, comunicativ, decisiv si cu mai multa initiativa. El sau ea isi asuma rolul de lider si de reprezentant al cuplului in fata lumii exterioare.
Partenerul "inferior" este adesea mai introvertit, mai linistit si mai putin evident, influentand, insa, din umbra deciziile si conducand o multitudine de activitati, fara a-si declara functia de lider. Este foarte important de retinut ca partenerul inferior nu este mai putin important decat cel superior, ci mai degraba este vorba de o distribuire si o specializare a rolurilor in cadrul relatiei.
Stima de sine poate fi castigata prin atributii variate, precum inteligenta, frumusete, forta, dar si prin maturitate si prin abilitatea de a empatiza cu partenerul si a-i oferi sprijin si afirmare.
Comentarii (4)
problema este ca el este berbec si eu leu, ne certam des pe anumite probleme si nu cedem niciunul. ce se poate face in situatia asta?
ehh, pai eu sunt taur, el e leu... va cam da-ti seama ce iese din combinatia asta...fiecare vrea sa arate ca e cel mai tare, dar totul se termina cu bine pentru ca ne iubim si cedam pe rand...Desi ne certam des, niciodata nu am putut sta despartiti mai mult de 3 zile.... Dar, fiecare ramane cu un gust amar dupa fiecare cearta.. ooffff, iubirea asta....
Aseara s-a lasat post pentru CRACIUN si vreau sa va urez sa aveti in acest post multe impliniri, impacari cu cei care v-au suparat si fff multa liniste sufleteasca. " Munceste ca si cind nu ai muri niciodata, si traieste ca si cind ai muri maine" DOAMNE AJUTA.
In mare parte sunt de acord cu cele spuse de doamna doctor Cristina Voicu,dar ce te faci atunci cand ambii parteneri vor sa fie"lideri"in cuplu.Avem amandoi caractere puternice si binenteles ca nu cedeaza niciunul.
Posteaza comentariu