Un comportament regresiv va determina o respingere a cerintelor considerate, mai degraba, mature. Genul acesta de parteneri considera ca mariajul le va satisface continuu nevoia de tandrete si grija. Felul acesta de asteptari isi are radacinile in conflictele nerezolvate din copilarie: acesti indivizi au fost atat de frustrati in copilarie, incat acum se simt indreptatiti sa li se satisfaca acele nevoi neimplinite sau, dimpotriva, in copilarie au fost foarte protejati si rasfatati, incat acum percep casatoria ca pe o continuare fireasca a copilariei.
Pe de alta parte, exista partenerii care isi stabilesc standarde foarte inalte pentru a parea "adulti". Acestia evita orice forma de comportament care ar putea fi interpretat ca fiind copilaresc, slab, dependent sau neajutorat. Ei fac tot posibilul sa exprime acele trasaturi specifice unui Eu puternic: putere, maturitate, superioritate si control asupra emotiilor.
In relatiile personale cauta confirmare ca lider, salvator sau superman. Acest rol este asumat nu datorita unei forte sau maturitati reale, ci din nevoia de a deghiza slabiciunea specifica copilului, pe care doresc sa o supracompenseze printr-o falsa maturitate.
Astfel, celor care adopta un rol regresiv le este teama de responsabilitate sau de pedeapsa. Celor care adopta un rol progresiv le este teama sa-si exprime comportamentul regresiv.
In cultura noastra, comportamentul progresiv ii este atribuit barbatului, iar cel regresiv, femeii. Un barbat trebuie sa-si dovedeasca superioritatea, puterea si experienta; trebuie sa fie un protector si un sprijin pentru femeie. Comportamentul regresiv, precum cautarea protectiei si consolarii sau exprimarea slabiciunii si dependentei, nu este demn pentru un barbat.
Desi, in general, barbatii nu sunt mai maturi sau mai avansati in dezvoltarea lor decat femeile, adesea se simt obligati sa joace un rol progresiv, suprimandu-si si negandu-si nevoia de contact regresiv.
Comportamentul regresiv este considerat inca specific femeilor, desi intr-o maniera mai restransa decat anterior. In mod particular, barbatii sunt atrasi de femei care au nevoie de atentia si sprijinul lor, femei care sa le poarte de grija, sa aiba incredere in ei si sa se comporte cu ei ca si cum ar fi niste copii.
Unele femei se forteaza sa fie slabe pentru a reprezenta stereotipul regresiv de ideal feminin, chiar daca acest comportament nu corespunde cu adevarata lor natura. Ele isi accentueaza "feminitatea" suprimandu-si comportamentul activ, asa-zis "masculin". In aceasta situatie, femeia se comporta ca si cum ar fi slaba, folosindu-si adesea aceasta slabiciune pentru a-si manipula barbatul.
© Copyright:
Comentarii (4)
problema este ca el este berbec si eu leu, ne certam des pe anumite probleme si nu cedem niciunul. ce se poate face in situatia asta?
ehh, pai eu sunt taur, el e leu... va cam da-ti seama ce iese din combinatia asta...fiecare vrea sa arate ca e cel mai tare, dar totul se termina cu bine pentru ca ne iubim si cedam pe rand...Desi ne certam des, niciodata nu am putut sta despartiti mai mult de 3 zile.... Dar, fiecare ramane cu un gust amar dupa fiecare cearta.. ooffff, iubirea asta....
Aseara s-a lasat post pentru CRACIUN si vreau sa va urez sa aveti in acest post multe impliniri, impacari cu cei care v-au suparat si fff multa liniste sufleteasca. " Munceste ca si cind nu ai muri niciodata, si traieste ca si cind ai muri maine" DOAMNE AJUTA.
In mare parte sunt de acord cu cele spuse de doamna doctor Cristina Voicu,dar ce te faci atunci cand ambii parteneri vor sa fie"lideri"in cuplu.Avem amandoi caractere puternice si binenteles ca nu cedeaza niciunul.
Posteaza comentariu