Poate ca tocmai v-ati mutat impreuna, ati trecut printr-un moment dificil sau ati inceput sa va cunoasteti si defectele. Critica in relatie poate fi extrem de periculoasa, chiar daca pare, pana la un anumit punct, normala.
Nu vorbim despre exprimarea sincera a gandurilor sau despre feedback-ul oferit cu blandete, rabdare si intelegere. Este vorba despre reprosurile exprimate in mod direct, fara consideratie pentru felul in care se simte partenerul.
Care este diferenta dintre feedback si critica in relatie?
S-ar putea sa te intrebi care e diferenta dintre un repros spus pe ton calm si critica atat de nociva, care poate ruina chiar si cea mai frumoasa relatie.
Pana la urma, mesajul este acelasi, nu-i asa?Ei, bine, totul sta in cuvintele alese. Exista o diferenta uriasa intre „ma deranjeaza faptul ca” si „tu intotdeauna faci asta”. In primul caz, accentul este pus pe comportamentul care te deranjeaza. In al doilea, accentul cade pe partenerul tau, el insusi fiind elementul care te deranjeaza.
„Feedback-ul constructiv si sanatos se centreaza pe comportament, nu pe persoana”, explica terapeutul Kurt Smith. „Putem sa ii spunem partenerului ce simtim si ce gandim fara sa il atacam pe el, ca om”, este parerea specialistului care a consiliat sute de barbati.
Asadar, data viitoare cand vrei sa ii spui partenerului ce te deranjeaza, evita sa folosesti sintagme ca „tu mereu faci asta” sau „tu niciodata nu faci asta”.
Lucrati impreuna pentru rezolvarea situatiei, in loc sa va luptati unul impotriva celuilalt.De ce critica in relatie poate fi fatala?
Hai sa facem un exercitiu scurt! Concentreaza-te si adu-ti aminte 3 intamplari in care partenerul tau te-a criticat, iar tu te-ai simtit rau. Cu siguranta, aceste amintiri au ramas in subconstientul tau. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro