Cele 6 tipuri de iubire pe care le experimentăm

Oamenii se întreabă mereu ce este iubirea. Este un sentiment care face adesea viața să merite trăită. Fiecare persoană probabil că are o definiție diferită a iubirii. Cea mai populară teorie a iubirii sugerează că oamenii pot avea diferite grade ale intimității, pasiunii și angajamentului. Iată cele 6 tipuri de iubire pe care le experimentăm!

Care sunt cele 6 tipuri de iubire pe care le întâlnim de-a lungul vieții?


Prima componentă a iubirii, intimitatea, implică sentimente de apropiere, conexiune. A doua componentă, pasiunea, implică sentimente și dorințe care duc la atracție fizică, romantism și relații intime. În cele din urmă, a treia componentă, angajamentul, include sentimente care determină o persoană să rămână cu partenerul și să se îndrepte către obiective comune. Găsirea unui echilibru între nevoia de relații intime și nevoia de iubire este esențială.

Cele trei componente din teoria doctorului Sternberg interacționează într-o manieră sistemică. De aceasta, există șase tipuri de experiențe ale iubirii. Tipurile de iubire pot varia de-a lungul unei relații. 

Infatuarea


Aceasta este caracterizată prin pofte și pasiune. Nu existat suficient timp pentru dezvoltarea unui sentiment mai profund al intimității, iubirii romantice sau iubirii complete la începutul relației.
Celelalte forme ale iubirii se pot dezvolta în cele din urmă, după ce faza infatuării trece. 

Dragostea seacă


Aceasta este caracterizată prin angajament, dar fără pasiune sau intimitate. Uneori, o dragoste puternică ajunge să fie o iubire seacă. Este posibil ca lucrurile să aibă loc și invers. De exemplu, o căsătorie aranjată poate începe cu o dragoste seacă, dar înflori într-o altă formă de dragoste de-a lungul timpului.

Dragostea romantică


Aceasta conectează oamenii la un nivel emoțional, prin intimitate și pasiune fizică. Partenerii din acest tip de relații au conversații profunde, care îi ajută să cunoască mai bine detaliile intime ale celuilalt. Aceștia au o pasiune sexuală și afecțiune în relație. Aceste cupluri se pot afla într-un punct în care angajamentele pe termen lung sau planurile viitoare sunt încă neclare.

Dragostea tovărășească


Aceasta reprezintă un tip de dragoste intimă, dar fără pasiune. Este mai puternică decât prietenia, deoarece există un angajament pe termen lung.
Există o dorință pentru relații intime minimă sau este inexistentă. Acest tip de iubire se întâlnește în căsniciile în care pasiunea a murit, dar partenerii continuă să aibă o afecțiune profundă sau o legătură puternică. Aceasta poate fi și iubirea dintre prietenii foarte apropiați și membrii familiei.

Dragostea puerilă


Aceasta este caracterizată de o relație și un mariaj în care pasiunea motivează un angajament, fără influența stabilizatoare a intimității. Aceasta este adesea întâlnită în rândul celebrităților. Poate fi cazul și unor oameni pe care îi cunoști și te întrebi cum s-au putut căsători din impulsivitate. Din nefericire, astfel de căsătorii nu funcționează în cele mai multe cazuri, iar atunci când o fac, au noroc.

Dragostea completă


Aceasta este forma totală a iubirii și reprezintă relația perfectă. Aceasta este dragostea pe care o asociem cu acele cupluri perfecte.
Cuplurile ai căror parteneri nu își pot imagina viața alături de altcineva. Partenerii care nu se pot vedea cu adevărat fericiți cu altcineva. Partenerii care reușesc să depășească diferențele și factorii de stres cu care se confruntă împreună. Dragostea completă poate fi mai greu de menținut decât de obținut, deoarece componentele iubirii trebuie puse în acțiune. Fără comportament și expresie, pasiunea se pierde și dragostea poate ajunge la stadiul de dragoste tovărășească.

Teoria dragostei a doctorului Sternberg este una dintre multe altele, dar este și una dintre cele mai populare și mai bine cotate cadre de definire. Indiferent de dragostea care există, oamenii recunosc valoarea iubirii primite și oferite și realizează că viața este mult mai bună cu ea decât fără.
iulia-mirica