"Simt un gol in stomac in care fluturii isi fac de cap. Suna foarte copilaresc, dar asta este senzatia. Nu pot sa imi iau privirea de la el si nu ma gandesc decat la el. Nu am pofta de mancare, nu sunt in stare sa imi gasesc vorbele, dar nu imi ascund starea, pentru ca ma simt extraordinar. Simt ca traiesc", se destainuie Magda, indragostita nebuneste la cei 31 de ani de Marius.
Lista "simptomelor" ar putea continua la nesfarsit pentru ca fiecare dintre noi simte in moduri si la intensitati diferite primele sageti ale lui Cupidon. La fiecare varsta traiesti fiorii dragostei altfel: poate la varsta de 40 de ani, fluturii din stomac sunt mai multi si mai colorati decat atunci cand aveai 16 ani; poate la 30 de ani esti mai avida sa il urmaresti pe cel de care te-ai indragostit cum isi plimba cainele prin parc, decat ai fi fost la 18 ani. Un lucru este clar: intensitatea cu care simti fiorii dragostei nu se diminueaza odata cu inaintarea in varsta.
Cu aceasta stare de euforie ne putem intalni de multe ori de-a lungul timpului, dar parca niciodata nu este la fel: niciodata aceeasi intensitate, niciodata aceiasi fluturi, mereu altfel... parca mai bine!
Imi amintesc de un studiu, realizat in 2000 la Universitatea College din Londra, care oferea un raspuns la intrebarea "Ce se intampla cand ne indragostim?". Cercetatorii au testat niste studenti care sustineau ca sunt indragostiti nebuneste, i-au bagat in tomograf si au descoperit ca dragostea activeaza arii cu totul distincte ale creierului, fata de cele activate de alte stari emotionale puternice, cum ar fi frica si furia. Dragostea activeaza mecanisme neuronale similare cu cele care genereaza euforia indusa de droguri precum cocaina. Deci, creierul indragostitilor arata ca a oamenilor care cosuma droguri.
Ce se intampla cand te indragostesti?
Afla ce zic indragostitii si studiile despre aceasta stare