In fiecare sarut salasluieste promisiunea altor o mie. Ne sarutam de-a lungul anotimpurilor, generatiilor si continentelor; atingem cu buzele fotografii, suvite de par- orice amintire plina de melancolie a unei persoane iubite. Trimitem doar printr-o simpla atingere a palmei cu buzele, pupicuri de bun-ramas prin aer asemenea unei salve de sageti ale lui Cupidon. Simtim placere de fiecare data cand atingem cu buzele un pahar dezmierdat inainte de buzele iubitului. Lasam urme de buze pe oglinzi aburite. Nu suntem doar sentimentalisti, sarutam si din superstitie: sarutam zarurile inainte de a le arunca, amuletele ca sa ne poarte noroc, ne sarutam sub vasc; sarutam chiar si pamantul care ne sta sub picioare.
Exista saruturi caste si saruturi lacome, saruturi salbatice, nestapanite, saruturi soptite si dulci va fulgii de zapada, si cele care navalesc peste tot, frenetice, ravasitoare. Cand ne sarutam, toate simturile sunt implicate intr-un vartej al pasiunii. Prin sarut, bem din licorile dulci ale gurii celuilalt.
Sarutul se naste intr-un spatiu si timp al pasiunii. Un sarut profund implica mai mult decat o miscare de rutina a buzelor, presupune o reactie senzoriala( din latinescul sentire, a simti). Saruturile nebazate pe sentimente sunt doar plescaituri ritualice. Pentru ca un sarut sa fie captivant trebuie sa depaseasca limitele corpului. Secretul e ascuns in cuvantul latinesc transcendere - a se ridica sau a depasi. O astfel de transcendere se inregistreaza si pe buze, iar cand ne sarutam cu pasiune, buzele transmit impulsuri electrice. In faza lui cea mai pura, un sarut este o fuziune simbolica, o alegorie fizica ce-i face pe participanti sa-si uneasca sufletele- sa devina unul singur.
Cum a inceput totul
Unii antropologi sustin ca sarutul pe buze este un produs adiacent al "pre-mestecarii", o practica antica ce implica transferul alimentelor moi, deja mestecate, in gura unui bebelus. Altii spun ca sarutul si-ar avea originile in placerea tactila- tuturor ne place mangaierea dulce a buzelor partenerului. Pasiunea pentru atingere este posibil sa fi evoluat de la cele mai vechi uniuni sexuale ale organismelor unicelulare care, pentru a-si transmite nucleii ereditari, fuzioneaza intr-un "sarut" de fertilizare, cu toate ca e unul de scurta durata.
Poate ca nu este de mirare faptul ca sarutatul pare la fel de natural ca respiratia. Este un instinct. Au adultii nevoie de o varietate de comportamente orale pentru a fi pe deplin satisfacuti? Faptul de a saruta si a mangaia o alta persoana cu buzele si limba reprezinta un instinct uman primar. Nici nu invatam- nici nu uitam- cum se saruta.
Cand buzele ni se unesc intr-un sarut prelung, da nastere unor sentimente de placere si actioneaza pe post de centru de control al dorintelor noastre. Nu stim exact unde ni se vor avanta limbile noastre. Ne ghidam dupa instinct. Creierul spune plamanilor sa respire, inimii sa bata mai tare. Fara indoiala ca sarutul reprezinta cel mai senzual tip de preludiu. El ofera o multime de date- tipul sarutului poate determina starea celui care ofera, ca si stadiul relatiei.
Limba e plina de receptori senzoriali. In mod curios, limba contine cei mai multi muguri gustativi, dintre cei zece mii pe care ii avem reprezinta papilele gustative. De fapt, atunci cand ne sarutam, curentii electrochimici sunt transmisi de catre creier de-a lungul a doi nervi principali care extind fibre catre muschii faciali, lucru ce explica, in parte, de ce unele saruturi emit un usor soc.
Prin sarut doi oameni sunt in mod automat uniti. Si cu cat iti saruti mai mult iubitul, cu atat mai multe saruturi vei primi. Conceptul e simplu: saruturile pasionale se multiplica atunci cand sunt oferite. Cu alte cuvinte, prin schimbul de saruturi reusesti sa stapanesti abilitatea de a saruta profund si plin de intelesuri si astfel iti sporesti abilitatea de a saruta. Un proverb italian exprima cel mai bine toate acestea: un sarut odata dat nu e pierdut niciodata.
Mii de ani nu au schimbat felul cum ne sarutam. Calde si persistente, reciproce si ispititoare, saruturile ne sustin viata. Ele nu se termina niciodata. Sunt pline de incanatare. Ne lasa hraniti, cu rasuflarea taiata si cu buzele amortite. Saruturile aprind flacara eterna a iubirii. Ele au puterea sa ne transforme.
Articol realizata cu ajutorul editurii EF Publishing.
Comentarii (3)
citind acest articol.. am intzeles esentza.. lui.. citind,parca am resimtzit acele momente.. ma fakut sami aduc aminte de clipele alea de fericire shi pline de PASIUNE .. bv celui ce a scris ..e super...
sa saruti este cel mai placut lucru care poate exista!!!
Cind o sarut simt ca sunt in al 9 cer si totul e asa super,imi place sarutul FRANTUZESC e foarte placut,o iubesc si e totul pentru mine!!!
Posteaza comentariu