Aceste teste obligatorii nu trebuie sa devina o pacoste, pot fi o ocazie de a-ti verifica starea de sanatate tie si partenerului, si...un bun inceput pentru viitorul copil. Nu inseamna ca statul nu permite casatoria personelor bolnave, ci foloseste oportunitatea casatoriei pentru depistarea unor boli grave care se raspandesc foarte usor in populatie, boli care trebuie descoperite si tratate pentru protectia personala si a partenerilor.
Ce analize trebuie sa faci
Testele obligatorii sunt cele care depisteaza sifilisul (testul VDRL) , HIV-ul, si TBC-ul (radiografia pulmonara).
Pentru primele 2 analize ti se va recolta sange. Femeile insarcinate nu pot face radiografie pulmonara fiindca dauneaza fatului, de aceea ele sunt scutite de aceasta analiza.
Cat costa?
Pretul analizelor difera in functie de cabinetul la care le efectuati. Daca aveti trimitere de la un medic de familie binevoitor, pentru efectuarea analizelor intr-un spital sau policlinica (incluse in sistemul de asigurari de sanatate), e posibil sa nu platiti nimic.
Daca nu aveti trimitere, va puteti prezenta la orice clinica sa solicitati aceste analize contra cost.
Ultimul pas - eliberarea cetificatului
Rezultatele trebuie prezentate unui medic de familie care va completa formularul prenuptial tip pentru care veti plati 30 RON, suma care nu include pretul analizelor.
Nu este obligatoriu sa apelati la propriul medic de familie, sunteti liberi sa apelati la oricare altul, indiferent de localitatea in care locuiti: de exemplu daca aveti domiciliul in Galati va puteti procura certificatul medical din Bucuresti, sau invers.
Si daca esti bolnav?
In momentul intocmirii certificatului va trebui sa semnati pe proprie raspundere ca nu aveti o boala psihica, daca acesta este adevarul. Daca sunteti in evidenta cu o boala psihica acest fapt trebuie comunicat pertenerului inainte de casatorie.
Daca rezultatul unui test este pozitiv, medicul e dator sa inceapa tratamentul si sa explice partenerilor cum se transmite boala si ce sa faca pentru a se proteja.
Cazuri speciale
Procedura e putin diferita daca unul dintre parteneri are nationalitate straina.
Persoanele cu handicap beneficiaza de reduceri si scutiri de pret.