Cat de importanta este diferenta de varsta intr-o relatie?
Cuvantul "diferenta" ne trimite prin el insusi la ideea de obstacol. Ca orice alt tip de diferenta care poate aparea intre doua parti ale unui cuplu, ea poate fi un obstacol sau dimpotriva, un punct de legatura si mai puternica. Cand aceasta diferenta de varsta devine evidenta si cum poate fi ea atenuata?
Puncte de vedere diferite
Generatiile diferite au de multe ori puncte de vedere diferite. Pot aparea interese comune, sau obiective diferite pe termen lung. Acest tip de conflict poate aparea si in lucruri aparent minore, care tin de stilul de viata. De exemplu, daca partenerul cel mai tanar vrea cluburi de noapte, distractie non stop si multa multa galagie, celalalt poate cauta locuri mai linistite. De aici, pot aparea mici tensiuni care, necomunicate la timp, pot duce la probleme mai serioase.
Important este ca fiecare sa stie ce vrea celalalt si sa nu incerce sa obtina doar ce isi doreste el. Cu alte cuvinte, un astfel de cuplu poate alterna un club de noapte cu distractie mai putin zgomotoasa, fiecare intelegand ce il atrage pe partenerul lui in contextul respectiv si cautand modalitati de a se distra impreuna. In acest fel, o aparenta problema de gusturi se poate transforma intr-un liant al relatiei.
Apar complexele de inferioritate
Persoana mai in varsta se simte complexata din cauza fizicului, a schimbarilor care au avut loc si carora nu le poate face fata in totalitate. Energia debordanta, naivitatea si bucuria de viata pe care le simte la partener il pot atrage, dar si inhiba in acelasi timp. Pe de alta parte, partenerul tanar se poate simti complexat de echilibrul interior la care partenerul sau a ajuns, de puterea sa sociala sau materiala. Aceste complexe pot naste multe intrebari si conflicte de comunciare intre cei doi.
Cel mai important lucru este ca fiecare sa invete sa spuna mai degraba ce simte el decat ce crede ca simte celalalt. In acest fel, pe de o parte se consolideaza relatia, fiecare cunoscandu-l mai bine pe celalalt, pe de alta parte fiecare isi lamureste mai bine complexele si le rezolva in mod constructiv. Si toata lumea are de castigat.
Presiunea sociala poate sa ii indeparteze
Multi din jur au idei preconcepute privind criteriile care duc un astfel de cuplu impreuna. Atunci cand unul sau ambii parteneri sunt vulnerabili la glumele, discriminarea sau preconceptiile celor din jur, acest lucru se poate aseza ca o umbra in relatie. Cel mai simplu este ca ambii sa scoata lucrurile la suprafata si sa isi acorde un timp suficient pentru ca ceilalti sa inteleaga ca ei sunt un cuplu stabil.
Dincolo de diferenta de varsta si de toate celelalte diferente, un cuplu este un cuplu. Poate ca fiecare a gasit acolo ceea ce isi doreste: incredere, frumusete, afectiune, putere, comunicare. Sau orice altceva ce poate fi important. Daca nu pierd din vedere acest lucru, partenerii pot folosi slabiciunile lor in avantajul relatiei, facand-o mai stabila si mai puternica.
De Lena Rusti