Un studiu realizat pe un grup de 6677 de adulţi arată că persoanele apropiate din anturajul nostru au o importanţă crucială pentru sănătate, scrie BBC. Potrivit Alzheimer's Society este esenţial să avem o viaţă socială bogată, deoarece previne degradarea creierului.
Rezultatele studiului care s-a întins pe o durată de peste 7 ani de zile au apărut în publicaţia Journals of Gerontology. Niciunul dintre participanţii la studiu nu avea demenţă la începutul studiului, însă 220 au fost diagnosticaţi cu această maladie pe durata celor şapte ani cât a durat monitorizarea.
Prin urmare, cercetătorii au comparat trăsăturile celor două categorii (cei sănătoşi şi cei care a dezvoltat Alzheimer) pentru a identifica posibilele cauze.
Una dintre descoperirile făcute se referă la faptul că atunci când vorbim despre beneficiile pe care le aduce prietenia, este mai importantă calitatea ei, nicidecum un număr foarte mare de prieteni. "Poţi să fii înconjurat de foarte mulţi oameni, însă numai prieteniile adevărate au fost identificate ca având un efect benefic asupra creierului, reducând riscul de demenţă. Prin urmare, nu are nicio legătură cantitatea, numai calitatea contează", explică prof. Eef Hogervorst, coordonatorul studiului. Specialistul consideră că prietenii apropiaţi sunt cei care constituie un soi de paravan în faţa stresului care are efecte nocive asupra sănătăţii.
Cercetarea scoate în evidenţă şi faptul că persoanele singure au prezentat un risc cu 50% mai mare de a dezvolta demenţă pe perioada monitorizării, spre deosebire de cei care erau într-o relaţie.
Potrivit specialiştilor, demenţa îşi face simţită prezenţa în creier cu mulţi ani înainte de a fi diagosticată, iar unele simptome pot afecta capacitatea persoanelor afectate de a socializa.